Logo Realitatea.md

(VIDEO) Stamate a anulat lista candidaților preselectați la PG: „Evaluarea a fost trucată”

06 Noiembrie 2019, 10:46 // Societate

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că va emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului candidaților preselectați pentru funcția de procuror general care urmau să fie prezentați Consiliului Superior al Procurorilor. Oficiala susține că evaluarea a fost trucată. 

Olesea Stamate a precizat în cadrul unui briefing de presă organizat astăzi că, după anunțarea listei scurte a candidaților preselectați la funcția de procuror general, a primit mai multe informații suplimentare referitor la unii candidați, care „nu au fost cunoscute membrilor Comisiei atunci când au evaluat candidații”. La fel, ea a recunoscut că „unele autorități au refuzat să ne ofere informația solicitată, deși este vădit un interes public sporit, iar astfel, ne-am bazat în mare parte pe informația disponibilă public.

Totuși, deși s-a solicitat autorităților competente să confirme veridicitatea informației, s-a concluzionat că informația recepționată nu este în măsură să influențeze, la acea etapă, schimbarea rezultatelor concursului”, inclusiv întrucât „o bună parte din informația respectivă nu era veridică”.

„Însă, analiza personală, pe care am efectuat-o suplimentar în calitate de ministru al Justiției în ultimele trei zile, nu-mi permite să afirm că acest concurs întrunește condițiile stabilite de lege. Consider că rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale: obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților”, a declarat ministra Justiției.

La fel, ea a menționat că un alt aspect important este „obiectivitatea aprecierii candidaților”. „Analizând punctajele cumulative am constatat că un membru al Comisiei a apreciat în mod vădit disproporțional unii candidați în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai Comisiei. Acest fapt a distorsionat punctajul final, influențând esențialmente rezultatele concursului”, a mai spus Stamate, fără a preciza cine este acel membru al Comisiei.

„În cazul în care excludem punctajul oferit de acel membru al Comisiei care a oferit un punctaj disproporționat, primim următorul rezultat. După punctajul obținut i-am avea pe Gribincea Vladislav pe primul loc, Alexandru Stoianoglo pe locul doi, Crâșmaru Oleg pe locul trei și Gligor Ștefan pe locul patru. Domnul Soltan nu s-ar mai regăsi pe această listă”, a precizat Stamate.

„Deci, după câte vedeți rezultatele au fost influențate semnificativ. Asta ar fi influențat și asupra rezultatului final al concursului. Ținând cont de aspectele prezentate mai sus, în calitate de ministru al Justiției și membru al Comisiei, nu pot să promovez lista candidaților preselectați la CSP. Responsabilitatea politică pentru reforma Justiției este a Guvernului, iar procurorul general este una dintre figurile-cheie care asigură buna funcționare a reformei Justiției.
În acest context, voi emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului”, a conchis ministra Justiției refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Este de menționat însă că în debutul briefingului de presă, Olesea Stamate a spus că după modificarea legii privind alegerea procurorului general a fost creată o Comisie „după cele mai înalte standarde, din oameni corecți, onești, profesioniști”, iar „Comisia a întreprins toate măsurile pentru a desfășura concursul pentru preselecția procurorului general corect, transparent și obiectiv”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5425 -0.3193%
USD USD 17.4980 -0.6484%
RUB RUB 0.2549 2.1643%
RON RON 4.0349 -0.2867%
UAH UAH 0.6531 -0.3965%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile