Logo Realitatea.md

(VIDEO) Start Summitului „Moldova ICT 2016”! Produse, inovații și instrumente TIC vor fi prezentate de specialiștii IT

27 Aprilie 2016, 12:09 // Tech

Reprezentanţi ai Guvernului și Parlamentului, ai mediului de afaceri, ai companiilor investiţionale şi ai instituţiilor academice din Moldova şi de peste hotare participă, timp de două zile, la Summit-ul „Moldova ICT 2016”, care se desfășoară la Chișinău. La Summit vor fi puse în discuţie posibilităţile Republicii Moldova de a efectua o revoluţie în sfera antreprenoriatului IT şi de a produce transformări majore prin implementarea efectivă a inovaţiilor şi instrumentelor TIC.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip, a spus că există mai multe iniţiative relevante ce includ dezvoltare sectorului IT, precum crearea ghişeului unic electronic, introducerea carnetului de muncă digital. 

„Dacă ne dorim cu adevărat să dezvoltăm domeniul IT în Moldova, trebuie să ne mișcăm și noi repede pe coridoarele Guvernului și Parlamentului. Vedem două aspecte de impact major a TIC asupra dezvoltării Republicii Moldova. Corupția rămâne a fi încă o barieră în crearea mediului afaceri în țara noastră. Vom utiliza pe larg tehnologiile IT pentru a elimina acest flagel. Pe această platformă de fiecare dată au fost lansate idei de valoare pentru dezvoltarea domeniul IT în Republica Moldova. Eu cred cu tărie că doar comunicând eficient, vom obține rezultate pozitive”, a accentuat Filip.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a subliniat că legea cu privire la parcurile IT reprezintă o inovaţie pentru ţară. 

„Asemene evenimente sunt importante pentru Moldova, pentru că schimbă profilul țării, fiind mai atractivă pentru străini. Suntem foarte ambițioși ca anul 2016-2017 să fie un an al tehnologizării în Moldova, ca printr-un singur „click” un deputat să poată analiza proiectele de lege, înainta amendamente, vota legi. Îmi doresc foarte mult ca acea cifră de 8-9% din PIB a domeniului IT, să ajungă în următorii ani la 20%. Veți avea toată susținerea Parlamentului”, afirmă Candu.

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, a menţionat că Moldova a devenit o importantă destinaţie IT. Oficialul a declarat că dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaţionale creează atât locuri noi de muncă, cât şi asigură transparenţa guvernamentală. 

Organizatorul Summitului, Veaceslav Cunev, președintele Asociației Companiilor TIC din Moldova, a subliniat că în fiecare an, nivelul de comunicare crește și se schimbă accentele la Summit.

„Acum Moldova poate sări peste câteva trepte, deoarece crește nivelul TIC. Avem posibilități, infrastructură, capacități, însă avem doar o limitare: în mentalitatea noastră. Sunt necesare eforturi comune, nu poate să o facă doar mediul de afaceri sau doar guvernarea. Sunt multe companii de nivel internațional care sunt gata să lucreze cu noi”, a accentuat Cunev.

Prima ediţie a Moldova ICT Summit a avut loc în anul 2010. Summit-ul constituie o platformă pentru un dialog efectiv între participanţii cheie din domeniul TIC - Guvernul, mediul de afaceri, sectorul educaţional, partenerii de dezvoltare – în vederea dezvoltării industriei TIC şi implementării eficiente TIC în cadrul sectoarelor tradiţionale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile