Logo Realitatea.md

(VIDEO) Statul cheltuie peste 36 milioane de lei anual din cauza violenței în familie! Peste 63% dintre femei au experimentat cel puțin o formă de violență din partea partenerului

06 Decembrie 2016, 16:04 // Stiri

Din cauza violenței în familie, statul cheltuie anual peste 36 de milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli pentru atenuarea cazurilor de violenţă sunt suportate de sectoare principale precum medicină, protecție socială și justiție. Datele se regăsesc în „Raportul de estimare a costurilor violenței în familie și a violenței împotriva femeilor în Moldova”, prezentat astăzi de AO „Centrul de Drept al Femeilor”.

Foto: totb.ro

Studiul şi-a propus să analizeze costurile suportate de autorităţile publice, societatea civilă şi însăşi victimele violenţei. Au fost evaluate trei sectoare publice: protecţia socială, sănătatea şi justiţia. Estimările sugerează că mai mult de 63% dintre femei și fete, cu vârsta cuprinsă între 15-65 de ani au experimentat cel puțin o formă de violență din partea partenerului în timpul vieții lor.

Totalul cheltuielilor guvernamentale pentru anul de referinţă a fost de 36.092 mii lei. Cele mai mari costuri sunt suportate de sectorul sănătate, în special, pentru tratamentul spitalicesc al victimelor. Pe locul doi, se situează cheltuielile sectorului juridic, care se datorează procedurilor sis­temului de justiţie, odată cu examinarea unui caz de violenţă în familie în sis­temul de drept penal. Este de remarcat faptul că, în 2012-2016, mai mult de 81.450 euro, aproximativ 1.550.970,90 lei au fost plătiţi în calitate de despă­gubiri de către Guvernul Republicii Moldova femeilor victime ale violenţei, în conformitate cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Cifrele arată, în mod clar, că finanţarea privată acoperă ceea ce guvernul nu reuşeşte să acopere cu privire la servicii. Astfel, 60% din serviciile soci­ale sunt acoperite de OSC. Aaportul victimelor la acoperirea serviciilor de avocatură este de patru ori mai mare decât contribuţia statului. În acest context, victimele suportă, de asemenea, o mare parte din cheltuielile de sănătate; în consecinţă, costurile supor­tate de victime depăşesc de 1,5 ori contribuţia statului. Constatările din raportul curent indică adiţional faptul că peste 30% din serviciile care sunt listate în standardele internaţionale, ca fiind esenţiale, nu există în Moldova sau sunt ineficiente.

O altă constatare este că reacţia de răspuns la cazurile de violenţă în familie este insuficientă şi nu este sistematică. Răspunsul multidisciplinar şi coordonarea intervenţiei pe cazurile de violenţă în familie funcţionează ineficient în practică. În acest sens, experţii recomandă formarea specializată continuă a profesioniştilor din sectorul sănătăţii, cel social etc. În opinia lor, toate sectoarele trebuie să conlucreze pentru a consolida răspunsul multidisciplinar, în conformitatea cu cele mai bune practici internaţionale.

La fel experţii consideră că autorităţile trebuie să pună un accent sporit pe promovarea serviciilor de prevenire şi suport pentru a evita costurile enorme ale violenţei în familie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile