Logo Realitatea.md

(VIDEO) Studiu: Problemele pentru dezvoltarea de cooperări țin de mentalitatea agricultorilor. Mulți confundă și în prezent colhozul cu cooperare

07 Aprilie 2017, 13:06 // Economie

Problemele specifice pentru dezvoltarea de cooperări țin de mentalitatea producătorilor agricoli. Mulți confundă și în prezent colhozul cu cooperare. Concluzia este inclusă în studiul "Dezvoltarea asocierii şi parteneriatelor producătorilor agricoli”, prezentată astăzi de către Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform".

Șeful secției economie alimentară și dezvoltare rurală din cadrul Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE), Anatolie Ignat, care a efectuat studiul, a menționat că o altă problemă este lipsa de încredere reciprocă între membri.

„Este necesar un efort enorm pentru a convinge oamenii să coopereze. Totodată, o problemă este stabilirea viziunii comune referitor la obiectivul cooperării și coordonării activităților comune; lipsa sau insuficiența cazurilor de succes, care ar putea motiva agricultorii să se asocieze; lipsa abilităților de management și a integrității liderului de cooperare; procesul dificil și lent de luare a deciziilor”, a explicat Ignat.

Expertul economic a mai dublniniat că sectorul horticol din Moldova se confruntă cu mai multe provocări, cum ar fi producția la scară mică, diversitatea mare de soiuri, productivitatea și calitatea insuficientă, accesul limitat la finanțare. Totodată, sunt capacitățile limitate de antreprenoriat și insuficiența resurselor umane calificate și competente.

Potrivit Aureliei Bondari, directorul executiv al AGROinform, astfel de studii au fost făcute şi în ţările partenere ale proiectului - Armenia, Georgia şi Kazahstan, iar cel din Moldova este sinteza acestor cercetări şi documentul de politici, care a fost elaborat în baza studiului.

„Federaţia AGROinform încurajează asocierea şi crearea parteneriatelor între producătorii agricoli. Prin consolidarea eforturilor, fermierii obţin şanse sporite pentru a-şi dezvolta afacerile pe care le gestionează, a-şi promova producţia şi a accesa noi pieţe. În condiţiile actuale, când implementarea noilor tehnologii în agricultură devine o condiţie indiscutabilă pentru dezvoltare, iar accesarea pieţelor noi de desfacere - o necesitate stringentă, anume asocierea producătorilor agricoli reprezintă răspunsul modern la aceste provocări”, a menționat Bondari.

În context, studiul “Dezvoltarea asocierii şi parteneriatelor producătorilor agricoli" reprezintă un exerciţiu de evaluare a succeselor şi provocărilor pentru grupurile de acţiune colectivă în ţara noastră. De asemenea, este importantă şi experienţa în acest domeniu a celorlalte ţări, partenere. Ghidul metodologic pentru promovarea acţiunilor de cooperare a fermierilor mici. bazate pe experienţa acumulată, cuprinde abordarea specifică din diferite ţări, precum şi transferul practicilor de succes în domeniul asocierii producătorilor agricoli.

Documentul de politici prezentat mai include propuneri pentru factorii din Republica Moldova şi din ţările partenere.

Citeste tot despre: AGROinform, ghid, horticultura, IFAD, studiu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile