Logo Realitatea.md

(update) Protestul veteranilor de război în centrul capitalei: Ușa Guvernului a fost spartă cu buzduganul

02 Martie 2020, 11:04 // Societate

Protestul s-a încheiat cu o discuție prezidată de premierul Ion Chicu. Veteranii de război au citit cerințele. Șeful Executivului nu le-a făcut promisiuni, dar i-a invitat repetat pentru o ședință lărgită. Mâine, la ora 07:00, un grup de reprezentanți ai celor care au protestat azi sunt așteptați din nou la Guvern. Acțiunea a durat circa 11 ore.

UPDATE 10: Vasile Sinigur, activistul care a spart ușa de sticlă de la intrare în Casa Guvernului, a recunoscut că pentru fapta sa ar putea fi pedepsit, doar că acesta a declarat că nu are de ce să achite amenda.  

Realitatea.md a aflat că a fost inițiat un proces penal, în baza art. 274 din Codul de procedură penală, de către polițiștii Inspectoratului de Poliție Buiucani al Direcției de poliție a municipiului Chișinău. În cadrul acestuia, oamenii legii vor stabili toate circumstanțele, pentru ca ulterior să fie luată o decizie conform legislației în vigoare. 

UPDATE 9: Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că va pleca din funcție, doar dacă Parlamentul va decide acest lucru. Răspunsul ministrului a fost dat astăzi jurnaliștilor, în contextul protestului și solicitării veteranilor războiului de pe Nistru de a-și prezenta demisia, după declarația scandaloasă lansată de către acesta, precum că „rușii au intervenit în 1992  pentru a opri vărsările de sânge”.

UPDATE 8: Chicu, pe Facebook, deși e așteptat în PMAN: A strica ușile Guvernului nu e dovadă de patriotism - e dovada că detești edificiile țării

UPDATE 7: Protestatarii au blocat bulevardul Ștefan cel Mare din capitală, segmentul dintre str. M. G. Bănulescu-Bodoni și str. Al. Pușkin. Deja sunt peste 5 ore de protest!

UPDATE 6: Deputatul PSRM Grigore Novac i-a numit pe veteranii de război, care protestează în PMAN, un „grup violent de persoane”. Potrivit socialistului, „în spatele acestui “protest” stau Plahotniuc și Șor, împreună cu noua lor echipă reunită în proiectul Pro Moldova”.

„Sute de veterani ai conflictului de pe Nistru au manifestat susținere pentru Guvernul condus de Ion Chicu. Astăzi, 2 martie, în Republica Moldova este marcată Ziua Memoriei – zi în care sunt comemorate persoanele căzute în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. În același timp, un grup violent de persoane a încercat să deturneze sensul manifestărilor de astăzi, recurgând în fața Guvernului la gesturi agresive și încălcând legile. Informațiile de care dispunem arată că în spatele acestui “protest” stau Plahotniuc și Shor, împreună cu noua lor echipă reunită în proiectul Pro Moldova”, a scris Grigore Novac pe contul său oficial de Facebook.

UPDATE 5: Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, și-a făcut apariția în PMAN, dar mai mult a vorbit cu presa decât cu protestatarii. Oficialul a enumerat câteva din măsurile adoptate de Guvernul condus de Ion Chicu față de veteranii de război.

Potrivit acestuia, premierul Ion Chicu nu trebuie să-și dea demisia.

Protestatarii au decis să blocheze circulația din nou, odată ce nu sunt primiți fără jurnaliști la discuție. Ei insistă să fie filmată întrevederea.

UPDATE 4: Un grup de veterani care urmează să se vadă cu prim-ministrul Ion Chicu pentru a discuta despre cerințele pe care le au voiau să ia presa cu ei, însă într-un final li s-a explicat că vor fi primiți, doar dacă intră fără jurnaliști.

O parte este de acord să meargă chiar și fără presă la discuții, alta însă este de părere că așa Guvernul încearcă să tergiverseze îndeplinirea cerințelor și insistă să fie discuția publică.

Amintim că Rlive.md transmite în direct ce se întâmplă în fața Guvernului.

UPDATE 3: Lis-a spus că în 10-15 minute va ieși cineva la ei. Andrei Eremia, veteran de război și unul dintre protestatari a spus asta jurnaliștilor. El s-a arătat indignat că nu a fost asigurat că va ieși anume premierul Ion Chicu.

„Mi s-a spus că premierul are o agendă încărcată. Va ieși ori viceministru, ori un ministru. Cum poate să ne spună așa, când stăm în stradă?”, a spus acesta.

UPDATE 2: Veteranii de război protestează deja de trei ore.

Deocamdată, niciun oficial nu a venit cu vreo reacție fie în fața protestatarilor, fie prin Serviciul de presă să trimită vreun comunicat la adresele redacțiilor.

UPDATE 1: Circulația troleibuzelor pe bulevardul Ștefan cel Mare, în zona PMAN, a fost blocată de către protestatari. Vor să se facă auziți că ilegalitățile de pe timpul războiului de pe Nistru nu sunt descoperite intenționat.

Protestatarii se plâng că guvernarea pune banii în buzunar, iar lor li se distribuie peste unul câte o medalie și o indemnizație mizeră în valoare de 300 de lei.

În PMAN, se strigă: „Dodon și Chicu, la pușcărie”; „Demisia”; „Noi nu cedăm”; „Veniți cu noi. Vă fură și pe voi”; „Armata rusă, afară!”; „Ajunge”.

Știrea inițială: Protestul veteranilor de război din PMAN continuă deja de două ore. S-a dat citire unei declarații cu o serie de cerințe, în special, ce vizează retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În momentul în care voiau să depună petiția în adresa Guvernului, oamenii legii au încercat să-i oprească pe protestatari. Pe unul dintre ei i-a enervat asta. Avea un buzdugan în mână cu care a spart ușa de sticlă a Casei Guvernului.

Protestatarii i-au huiduit pe cei care au mers în coloană spre Complexul Memorial „Eternitate”, pentru că ar face asta de dragul „tușoncii (n.r. carne înăbușită)”. S-au arătat indignați și de declarațiile scandaloase făcut de ceva vreme de ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi.

La un moment dat, protestul a escaladat.

  • Spargerea ușii din sticlă
Activistul Vasili Sinigur a fost cel care a dat cu buzduganul în ușa de sticlă a Casei Guvernului.

Oamenii legii au încercat să facă un cordon la intrare în Casa Guvernului.

Între timp, premierul Ion Chicu și ministrul de Interne, Pavel Voicu, au susținut discursuri la Maica Îndurerată, Complexul Memorial „Eternitate”. Deși prim-ministrul a fost dimineața cu președintele Igor Dodon și cu președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, el s-a întors acolo.

Șeful statului a declarat acolo că veteranii au dreptate, iar autoritățile ar trebui să le acorde o atenție sporită. Acesta a menționat că Guvernul a avut întrevederi cu unii dintre ei, fiind găsite mai multe soluții pentru unele revendicări  ale veteranilor.

„4-5 solictări au fost rezolvate. Protestul este un lucru democratic, atât timp cât nu se încalcă legislația oricine are dreptul la protest și să-și expună liber poziția”, a conchis acesta.

Un pic mai târziu, întrebat fiind, premierul Ion Chicu a evitat să spună clar cine se face vinovat de începerea războiului de pe Nistru din anul 1992 și cu cine a luptat Republica Moldova.

Realitatealive.md transmite protestul în direct! Atenție: limbaj licențios.

Știrea se actualizează...

Între timp, este de amintit:

Cum „a uitat” Zinaida Greceanîi să țină un minut de reculegere în memoria victimelor Războiului de pe Nistru din 1992. I-a adus aminte un deputat

Scandal! Ministrul de Externe declară că „factologic” armata rusă a intervenit pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”

Ciocoi, după declarația scandaloasă: Îndemn societatea să deschidă ochii și să privească unele adevăruri care sunt nu chiar plăcute

Dodon încearcă să-l scoată pe Ministrul de Externe „uscat din apă”, după declarațiile sale privind conflictul transnistrean. „A fost înțeles greșit”

PSRM și PDM au refuzat să introducă pe ordinea de zi moțiunea simplă pe numele ministrului de Externe. Deputații amenință cu blocarea tribunei Parlamentului

(update) Guvernul Chicu a venit azi la Parlament să prezinte raportul pe 100 de zile. PAS și PPDA: „Pe furiș. I-o trăsnit lui Dodon”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile