Logo Realitatea.md

(VIDEO) Zumbreanu: Cele 30 de persoane reținute de CNA, luau și dădeau mită până la 650 euro pentru folosirea frauduloasă a carnetelor interbus

01 Noiembrie 2016, 17:48 // Actualitate

Cele 30 de persoane, printre care 14 vameși, 3 polițiști de frontieră, 6 operatori economici și 7 șoferi, reținute astăzi de Centrul Național Anticorupție (CNA), au luat și dat mită în valoare de 20-650 euro, iar acum riscă până la 10 ani de privațiune de libertate. Declarația a fost făcută astăzi de către șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu.

Potrivit lui, acțiunea de astăzi s-a desfășurat în baza unei cauze penale intentate în ianuarie 2016, care vizează mai multe infracțiuni, cum ar fi fals în acte, abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, luare și dare de mită.

„În cadrul cauzei penale au fost documentate acțiuni ilicite în ceea ce privește folosirea frauduloasă a carnetelor interbus de către transportatorii auto de pasageri în străinătate. În special au fost constatate ilegalități ce se refereau la falsificarea datelor din carnetele interbus, utilizarea unui singur carnet de către mai multe autocare, prezentarea autorităților de peste hotare a altor carnete interbus decât cele la ieșirea de pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat Zumbreanu.

În cadrul investigațiilor demarate în luna ianuarie, au fost depistate mai multe acte de corupție care se referă la primirea de la angajații Serviciului Vamal a diferitor sume de bani pentru a nu documenta încășcările legate de folosirea carnetelor interbus.

„De exemplu, au fost interceptate convorbirile telefonice în cadrul căreia s-a depistat că un angajat al Serviciului Vamal, prin intermediul telefonului mobil al șoferului, discuta și se târguia cu reprezentantul agenului economic care gestiona această rută referitor la suma mitei, care variază de la 20 euro până la 650 euro. Avem cazuri deja când din persoanele reținute au dat declarații prin care au explicat metodele de săvârșire a infracțiunii. În cadrul operațiunii au fost ridicate carnete interbus și alte documente, care urmează să fie examinate mâine de către organele de urmărire penală. Aceste carnete sunt de 3 tipuri. Esența utilizării acestor carnete este următoarea: transportatorii de pasageri, pentru a nu obține licența pentru rutele regulate, cumpărau carnetele interbus și le foloseau fraudulos pentru a nu cumpăra autorizația de la ANTA, care costă 9000 euro pentru o rută și 5000 euro pentru celelalte rute de la un singur agent economic. Încălcarea vameșilor era următoarea: ei, depistând aceste încâlcări, nu le-au protocolat după cum prevede legislația. Trebuiau să întocmească procese verbale, să aplice amenzi șoferilor de 1400 lei și 9000 lei persoanelor juridice. Dacă timp de 9 luni li se aplică 3 amenzi, se retrage licența”, a subliniat Zumbreanu.

Operațiunea de astăzi a început la ora 6.00, cu descinderi la vama Leușeni și Sculeni. În total au fost efectuate 44 de percheziții în imobile, 8 în automobile și 15 în autocare. Ca rezultat, au fost reținuți 14 vameși, 3 polițiști din Poliția de Frontieră, 6 administratori sau gestionari ai agenților economici și 7 șoferi. Sunt și colaboratori simpli, dar și conducători de grad mediu. Toate persoanele sunt deținute pe 72 ore, în izolatorul de detenție provizoriu. Procurorii vor decid dacă înaintează sau nu învinuirea și ulterior, dacă vor merge în instanță, să solicite mandat de arest. Pedeapsa maximă este privarea de libertate de până la 10 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile