Logo Realitatea.md

(VIDEO 18+) Ministrul Justiției a apărut la ședința CSM fumând. Activist civic: Legea privind controlul tutunului interzice fumatul în spațiile publice închise

05 Mai 2020, 09:30 // Societate

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a apărut relaxat în ședința CSM de azi, 5 mai. Oficialul nu a fost prezent din start la discuția privind ordinea de zi, însă odată ce s-a conectat a început să voteze dacă să fie sau nu incluse pe agendă subiecte suplimentare. De aici vota, dar de acolo fuma. Cel mai probabil este vorba despre o țigară electronică.

Atenție: Fumatul dăunează grav sănătății dvs.!

Participarea sa la ședință nu a durat mult, cel puțin până la ora publicării acestei știri, ministrul nu s-a mai conectat la ședință.

Când a dispărut brusc, președinta interimară a Consiliului, Luiza Gafton, a întrebat: „Da' domnul Nagacevschi nu participă?!”, la care cineva din colegi a replicat: „El apare periodic!”.

Update: Solicitat de Realitatea.md pentru o explicație, Rodion Gavriloi, activist civic și membru în cadrul Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, ne-a declarat că situația are două aspecte.

„Primul ține de Legea privind controlul tutunului, care interzice fumatul în spațiile publice închise. Din imagini se observă stema de stat pe fundalul peretelui de cărămidă - este biroul de la Ministerul Justiției. Al doilea aspect ține de atitudinea Ministrului Justiției față de ceilalți membri ai CSM. Suntem în autoizolare și mă bucur că ședințele în multe instituții de stat sunt organizate online. Și chiar dacă cineva lucrează de acasă - oricum este remunerat pe deplin, iar ședința Consiliului are aceeași putere juridică și deciziile luate au același efect pentru justiție. Anume de CSM depinde ce fel de justiție vom avea, cât de integri și independenți vor fi judecătorii. Iar fumatul în cadrul ședinței acestui organ extrem de important pentru fiecare dintre noi - arată atitudinea indiferentă și chiar obraznică a Ministrului Justiției Fadei Nagacevschi”, a explicat Rodion Gavriloi.

Extras din Codul Contravențional, art. 91 prim.

O reacție de la ministrul Fadei Nagaveschi nu am reușit să obținem încă, pentru că oficialul totuși participă la ședința CSM.

Amintim că pe ordinea de zi a ședinței CSM de azi sunt subiecte importante, cum ar fi examinarea cererilor a doi politicieni: cea a președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, referitor la inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, și cea a președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, deputatul PSRM Vasile Bolea, referitor la inițierea procedurii disciplinare în privința unor judecători ai Curții Constituționale.

Vezi și:

Ședința CSM, din 5 mai 2020

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile