Logo Realitatea.md

(VIDEO/FOTO) Operațiune de amploare Moldova-Ucraina-Bulgaria! 12 indivizi au fost REȚINUȚI, printre care și UN moldovean

08 Iulie 2019, 11:29 // Societate

O grupare criminală internaţională constituită din cetăţeni moldoveni, ucraineni, polonezi și bulgari a fost destructurată. 12 persoane, printre care și un moldovean au fost reținuți în urma unei operațiuni internaționale organizată de Poliţia Republicii Moldova, Republicii Bulgaria și a Republicii Ucraina sub egida EUROPOL, fiind suspectați de fabcricarea clandestină a țigaretelor pe teritoriul Bulgariei. Activitatea grupării a fost documentată timp de un an de zile și de către Direcția de Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu procurorii PCCOCS.

Embed:
Grupare criminală internaţională era specializată în producerea ţigaretelor la fabrici clandestine care erau  amplasate în diferite regiuni a statelor din Uniunea Europeană. Membrii grupului racolau cetăţeni moldoveni şi ucraineni, care erau transportaţi la aceste fabrici și munceau în condiţii inumane. 
 
Documentarea activitații criminale a acestora a continuat, fiind deconspirate ateliere clandestine de producere a țigaretelor pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene și identificată o nouă locaţie unde aceștia instalau o altă linie clandestină pentru fabricarea ţigaretelor contrafăcute. De această dată în Republica Bulgară, în imediata apropiere a localității Trud, regiunea Plovdiv.
 
Ulterior, au fost identificate noi persoane care au fost racolate din R. Moldova și Ucraina, de către organizatori, şi transportate la muncă în Republica Bulgară. 

 

De către echipa comună de investigaţii a Moldovei, Bulgariei şi Ucrainei precum şi specialiştilor de la Europol a fost luată decizia de a interveni în forță la fabrica amplasată ilegal în aproiere de localitatea Trud, regiunea Plovdiv. data de 03 iulie curent, angajații Direcţiei combaterea criminalității organizate a Bulgariei, să intervină în forță la fabrica ilegală amplasată în apropierea localității Trud, regiunea Plovdiv.
 
Respectiv, la data de 3 iulie curent, 12 persoane au fost reținute, dintre care un moldovean, patru bulgari și șapte ucraineni. Gruparea acționa în conspirație extremă, lucrătorii nu părăseau zona. Accesul la atelier a fost limitat și controlat.

Potrivit datelor preliminare, aceasta este cea mai mare fabrică ilegală de producere a țigaretelor deconspirată pînă acum pe teritoriul Bulgariei. Produsul finit este de aproximativ 2 milioane de leva (valută bulgară), iar daunele aduse trezoreriei statului bulgar, se ridică la aproape 20 milioane de euro pe lună.

Lunar se produceau cîte 6.000 de cutii cu țigări contrafăcute sub mărcile „Mura“ si „Royal“. Investiția în fabrică este de aproximativ 10 milioane de leva. În apropiere a fost deconspirat și un atelier mai mic, deschis în localitatea Rajevo Konare, unde se efectuau operațiunile de tăiere a tutunului, avînd și un tunel de evacuare special.
 
A fost reținută și o remorcă încărcată cu țigări în valoare de 1,5 milioane de leva, gata pentru transport, iar în fabrică au fost găsite țigări de peste 1 milion de leva. La moment se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracțional și tragerea la raspundere penală.

Totodată vor fi trimise de către autorităţile de drept cereri de asistenţe juridice pentru a face schimb de probe. Pentru infracțiunile comise suspecții riscă închisoare pe un termen de până la 12 ani. 
 
Sursa foto/video: poliția.md
 CITEȘTE ȘI:
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4775 0.0000%
USD USD 17.4538 0.0000%
RUB RUB 0.2827 0.0000%
RON RON 4.0751 0.0000%
UAH UAH 0.7235 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile