Logo Realitatea.md

(ZdG) Oamenii lui Dodon: Mama cumpără terenuri, fratele are penthouse... Află detalii picante din viața prezidențială

20 Decembrie 2019, 13:46 // Societate

Igor Dodon este, de trei ani, președinte al R. Moldova, iar Partidul Socialiștilor, pe care l-a condus, este, de cinci ani, una dintre cele mai numeroase formațiuni parlamentare. În toată această perioadă, nici Igor Dodon, nici soția sa, prima doamnă Galina Dodon, nu au făcut achiziții de bunuri mobile sau imobile pe care să le înregistreze pe numele lor.

ZdG.md scrie că, paralel cu ascensiunea politică a lui Dodon și a socialiștilor, însă, oameni din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De multe dintre acestea beneficiază, din plin, și familia prezidențială.

Pe 23 decembrie 2016, exact acum trei ani, Igor Dodon era învestit în funcția de președinte al R. Moldova. În aceeași zi, Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) angajează două persoane care urmau să asigure paza proaspătului șef de stat: Serghei Juncu și Lilian Filipov.

  • Finul președintelui și fratele nașei sale – ofițerii de protecție ai șefului statului 

Sergiu Juncu are 40 de ani. El a activat și anterior în cadrul SPPS. A revenit în instituție în ziua învestirii lui Igor Dodon. Juncu nu este doar unul dintre cei care-i asigură paza președintelui, ci și fratele Inei Catană, nașa de cununie a cuplului prezidențial Igor și Galina Dodon.
 
Președintele are relații personale apropiate și cu celălalt ofițer de protecție din anturajul său, plătit tot din bani publici, Lilian Filipov, care este unul dintre finii săi de cununie.

Relațiile dintre familiile celor doi, dar și relațiile dintre familia Filipov și PSRM, sunt însă mult mai strânse. Vadim Filipov, fratele lui Lilian, este membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), delegat de PSRM în 2017.

Tatăl celor doi, Grigore Filipov, este președintele raionului Dubăsari, fiind ales în această funcție în noiembrie 2019, tot din partea PSRM.

Cu câteva luni înainte de a-i asigura paza președintelui, Lilian Filipov a procurat, de la „Barcom” SRL, gestionată de familia deputatei socialiste Alla Dolință, un apartament de 129,5 m.p. pe str. Columna din Chișinău.

Din 2019, familia Lilian și Diana Filipov are în gestiune un automobil care costă peste 61 de mii de euro, un Volvo XC 90, fabricat în 2019 și achiziționat în leasing, până în 2021. Din 2016, familia Filipov are în proprietate și o Skoda Superb, fabricată în același an, dar și un credit contractat de la Victoriabank, în valoare de 400 de mii de lei. 

Mai multe despre afacerile nedeclarate ale finului președintelui; partenerul finului președintelui livrează apă pentru deputați; ferma de păsări și „intersecția” Filipov-Teterea; prietenul președintelui și împrumutul de 10 milioane de lei; cumnatul președintelui cu 50% din firma care a primit dreptul la 10 milioane de lei; penthouse-ul fratelui președintelui și altele, accesați acest link.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile