Logo Realitatea.md

1 noiembrie - data alegerilor prezidențiale votată în plen. Opoziția împotrivă: Nu s-a numărat corect!

21 Mai 2020, 12:18 // Politica

1 noiembrie 2020 este data care a fost votată în plenul Parlamentului de către 50 de deputați PSRM și PDM pentru a fi desfășurate alegerile prezidențiale din toamna acestui an, când expiră mandatul de președinte al lui Igor Dodon. Opoziția spune că nu au fost numărate corect voturile, însă nu au reușit să mai discute despre acest subiect, pentru că speakera Zinaida Greceanîi a anunțat despre pauza preconizată o dată la 2 ore de muncă, în legătură cu pandemia de coronavirus.

Ședința în plen a început cu raportul președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul PSRM Vasile Bolea, care a prezentat proiectul de hotărâre privind data desfășurării alegerilor prezidențiale, care de fapt a fost propusă însuși de președintele Igor Dodon.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a vorbit despre un amendament la acest proiect, care prevedea de fapt ca data alegerilor prezidențiale să fie 25 octombrie, prima duminică în care pot avea loc legal alegerile prezidențiale.

„Dincolo de alte argumente, cu cât mai repede va pleca Dodon de la Președinție cu atât mai bine va fi pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei”, a spus acesta, solicitându-i socialistului Vasile Bolea să argumenteze de ce se insistă pe data de 1 noiembrie.

„De-atâta”, i-a răspuns Vasile Bolea.

În urma prezentării, au avut o serie de luări de cuvânt, printre care și a deputatul PPDA Iurie Reniță, cu învinuiri la adresa lui Igor Dodon, în special, în contextul imaginilor video în care acesta apare discutând cu Vlad Plahotniuc, fostul președinte al PDM, și mâna dreapta a celui din urmă - Serghei Iaralov. În aceeași secvență, figurează o pungă neagră despre care se vehiculează că ar fi cu bani destinați pentru salariile celor din PSRM.

Într-un final, amendamentul PAS nu a fost supus votului. Potrivit președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a fost înregistrat cu abateri.

Este de menționat că azi nu există majoritate parlamentară, adică nu sunt prezenți toți cei 51 de deputați PSRM și PDM care reprezintă în prezent coaliția de guvernare, însă proiectele de hotărâre, iarăși potrivit Zinaidei Greceanîi, pot fi aprobate cu majoritate de voturi din numărul deputaților prezenți la ședință.

Opoziția s-a arătat nemulțumită, pentru că inițial au fost numărate 49 de voturi, pentru că deputatul democrat Vladimir Andronachi ar fi lipsit, însă la renumărarea voturilor, acesta a reapărut.

„La momentul votării, deputatul Andronachi nu era prezent în plen”, a punctat deputatul PAS Mihai Popșoi.

La ședință, votul decisiv aparține deputatului independent Alexandru Oleinic.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile