Logo Realitatea.md

10 profesii care vor dispărea foarte curând! Tu ce meserie ai?

24 Martie 2021, 09:31 // Tech

Forumul Economic Mondial anticipează o pierdere de 75 de milioane de locuri de muncă până la sfârșitul anului 2022. Motivul acestei tendințe este dezvoltarea tehnologiei și inovării. În același timp, pot exista mii de profesii noi care vor fi adaptate la noua diviziune a muncii între oameni, mașini și produse software.

Pilot automat și joc de șah cu un robot pentru o lungă perioadă de timp nu va surprinde pe nimeni. Astăzi, cu ajutorul tehnologiilor inovatoare, forajul în minele subterane este controlat de la distanță și se efectuează operațiuni medicale.

Oamenii de știință au mers mai departe și au decis să demonstreze că inteligența artificială poate stăpâni și domeniul umanitar al cunoașterii. Astfel, în Japonia, la concursul literar Hosi Sinyi, locul al doilea din 1,5 mii de autori vii a fost luat de romanul de ficțiune scris de program. Un grup de cercetători de la Universitatea Hakodate i-a stabilit anumiți parametri: intriga, sexul personajelor și caracterul lor. Pe baza acestor date, textul artistic a apărut instantaneu pe ecran.

Deja, cererea de specialiști în inteligență artificială și machine learning, analiști big data, dezvoltatori de software și aplicații, experți în automatizarea proceselor, analiști în securitatea informațiilor, ingineri în robotică și specialiști în blockchain începe să crească. Companiile au din ce în ce mai mult nevoie de profesioniști pentru a înțelege și a utiliza cele mai recente tehnologii.

Aceasta include noi profesii în medicină: de la personalul medical care tratează pacienții la distanță, la profesioniști în domeniul geneticii și transplantologie.

Inginerii în domeniul energiei, resurselor naturale și ecologiei vor fi relevanți pe piața muncii. Consultanții pe tipuri de energie alternativă, inginerii pentru construcția de turbine eoliene industriale, operatorii de drone subterane, dezvoltatorii de sisteme de microgenerare de energie, precum și un operatorii „inteligenți” de reciclare a gunoiului și experții în prognozarea exactă a cutremurelor nu vor rămâne fără muncă.

De asemenea, este de așteptat să crească specializările în care este nevoie de calitățil umane. Vorbim despre specialiști în vânzări și marketing, formare și dezvoltare organizațională. În același timp, un val de progrese tehnologice aduce cu sine reducerea a milioane de locuri de muncă.

Cine primește cel mai mult?

De ce unele profesii sunt sortite să dispară? Totul prin globalizare, automatizarea muncii de rutină, progresul tehnologic și digitalizarea care necesită noi competențe. Acest proces este logic și nu nou - îmbătrânirea specialităților și apariția unora noi are loc în mod constant: acesta este modul în care profesiile de telefoniști, șoferi și lifturi și multe altele au intrat odată în trecut.

Profesii care vor dispărea primele:
Contabil
Notar
Casier
Curier
Gardă/pază
Lucrător de muzeu
Șofer
Secretar
Angajat al băncii
Operator call center 
Citeste tot despre: profesii, profesii care vor dipărea
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile