Logo Realitatea.md

100 de persoane vârstnice vor primi telefoane mobile și vor învăța cum să le utilizeze

18 Septembrie 2020, 17:25 // Societate

Proiectul „Regândește-ți vârsta! Conectarea socială și digitală a tinerilor și vârstnicilor din Moldova” își propune să stimuleze dialogul dintre generații și să creeze noi punți de comunicare. Astfel, 100 de vârstnici din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca și Leova urmează să primească telefoane mobile și să învețe de la voluntari cum să le utilizeze.

Persoanele implicate în proiect fac parte dintr-un grup vulnerabil, fiind lipsiți de acces la alte platforme de comunicare. Ei au fost identificați și selectați de către organizațiile neguvernamentale locale împreună cu administrația publică locală și asistentul social din fiecare localitate inclusă în proiect.

Bătrânii vor fi ghidați de voluntarii din localitățile lor cum să efectueze plăți electronice și să comunice cu semenii și familia online.

„Pandemia de COVID-19 a transferat o bună parte din activități în mediul online. Dar în timp ce unele persoane s-au adaptat ușor noilor realități, altele, cum ar fi persoanele în vârstă, au fost afectate. Din cauza accesului limitat la tehnologiile digitale, vârstnicii s-au pomenit izolați atât social, cât și informațional. Este important să reducem decalajul dintre generații oferind acces egal la oportunitățile digitale. Tinerii pot fi parte a soluției deoarece pot contribui direct la îmbunătățirea abilităților digitale ale vârstnicilor", a precizat Nigina Abaszada, reprezentant rezident UNFPA în Republica Moldova.

Proiectul este implementat de organizația, Help Age International în Moldova cu susținerea Fondului ONU pentru Populație și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ca parte a aceluiași proiect vor fi oferite pachete de primă necesitate pentru participanți, precum și instruiri privind utilizarea tehnologiilor informaționale.

„Fiecare generație reprezintă o resursă pentru comunitate. Atât tinerii, cât și vârstnicii au multe de învățat unii de la alții, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității, interacțiunea și dialogul între generații sunt premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice", a declarat Tatiana Sorocan, directoarea HelpAge International Moldova.

Conform datelor Biroului Național de Statistică din iulie 2020, în Republica Moldova se înregistrează o creștere a populației vârstnice și o descreștere a tinerilor, cu o pondere de 21,8% a persoanelor în vârstă de 60 de ani. Conform Indicelui de Îmbătrânire Activă, doar 3% din vârstnicii din Republica Moldova utilizează tehnologiile informațioanle.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile