Logo Realitatea.md

11 din cei 12 copii intoxicați la Tohatin, rămân internați. Codreanu a cerut să fie sesizată Procuratura! "...trebuie să facă pușcărie"

11 Martie 2019, 10:22 // Societate

11 din cei 12 elevi din Tohatin care au ajuns săptămâna trecută la Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii din capitală, cu semne de intoxicație alimentară, rămân în continuare internați. Anunțul a fost făcut de șefa interimară a Direcției Sănătate, Carolina Olaru, la ședința operativă a Primăriei Chișinău. Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a cerut să fie sesizată Procuratura pe caz.

Embed:

Potrivit Carolinei Olaru, astăzi, celor 11 copii rămași internați urmează să le fie prelevate probe repetate, iar în funcție de rezultatele acestora, ar putea fi externați curând. Între timp, sunt așteptate rezultatele analizelor prelevate de specialiștii Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSA). Acestea vor stabili de la ce s-au intoxicat minorii. Preventiv, medicii spun doar că este vorba despre o toxiinfecție alimentară.

Săptămâna trecută, ANSA a efectuat o inspecție la Cantina Adolescența, acolo unde sunt alimentați elevii de la gimnaziul 74 din Tohatin, iar în urma acesteia au fost scoase la iveală o serie de nereguli, cum ar fi legume cu mucegai, pește și carne păstrate în condiții neadecvate și biscuiți cu termen de exploatare depășit. Astăzi, Ruslan Codreanu a cerut să fie sesizată Procuratura pe marginea acestor nereguli.

"Eu cred că cei care fac bani pe sănătate și în primul rând pe cea a copiilor, trebuie să facă ani grei de pușcărie. Din păcate, ce am văzut noi și după scandalul cu alimentele alterate din 2016, acum 2 săptămâni a fost ședința de judecată, nicio persoană nu se face vinovată de cazurile respective, eu cred că cei care dau astfel de sentințe, ar trebui  să mănânce ei niște pește alterat, niște cartofi cu mucegai, sau poate s-or gândi când pronunță hotărârea de judecată", a spus Ruslan Codreanu.

"Unii indivizi vor să se îmbogățească pe sănătatea copiilor. Pe hârtie, totul este ideal, însă atâta timp cât avem asemenea rezultate (n.r. ca și în 2016) și nimeni nu se face vinovat, avem ce avem", a adăugat primarul.

Amintim că 12 copii de la gimnaziul numărul 74 din Tohatin au ajuns marțea trecută la spital cu simptone de vomă, diaree, febră și cefalee. Doi dintre ei au refuzat internarea. A doua zi, alți doi minori au fost internați cu aceleași simptone. ANSA a pornit o anchetă pe acest caz. Rezultatele acesteia urmează să fie gata săptămâna aceasta.

CITEȘTE ȘI:

10 elevi din Tohatin, internați la spital cu intoxicație alimentară. Doi dintre ei sunt la terapie intensivă

Alți doi elevi din Tohatin, internați la spital cu semne de intoxicație! În ce stare se află bolnavii

ANSA a pornit o anchetă pe cazul de la Tohatin. Ce le-a stârnit suspiciuni inspectorilor

Legume putrezite și alimente expirate la cantina din Tohatin, unde mai mulți elevi s-au intoxicat. Ce nereguli a scos la iveală ANSA

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1295 -0.5112%
USD USD 17.6496 -0.3095%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0056 -0.7385%
UAH UAH 0.7221 -0.2211%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile