Logo Realitatea.md

14 producători agricoli debutanți urmează să se inițieze în afaceri. Statul oferă opt milioane de lei

11 Iulie 2019, 20:00 // Economie

14 producători agricoli debutanți urmează să se inițieze în afaceri, cu planificarea investiților în sectorul agricol de circa 13 milioane de lei, urmând a fi create peste 50 locuri noi de muncă în sectorul agroindustrial.

Foto simbol: pixabay.com

Aportul statului pentru lansarea dar și dezvoltarea celor 14 proiecte start-up urmează a fi de peste opt milioane de lei, surse disponibile în Fondul Naţional al Dezvoltarea Agriculturii şi Mediului Rural.

Cinci dosare, au fost depuse în cadrul submăsurii nr. 1 privind Stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri), producătorii agricoli planificând efectuarea investiţiilor în construcția serelor pentru a produce legume şi fructe pe teren protejat, pe o suprafaţă de 1,7 ha.

Agricultorii solicită, de asemenea, subvenții pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, astfel, prin Proiectul subvenții în avans vor fi dezvoltate 4 afaceri noi în domeniul zootehnic, 3 vizând sectorul apicol, unde vor fi procurate 750 familii de albine cu utilaj specializat de procesarea mierii și o fermă de bovine urmează a fi modernizată.

În top mai sunt solicitate și subvenții pentru stimularea învestițiilor în înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, fiind înregistrate 4 dosare.

În acest sens, 3 producători agricoli vor efectua investiții în înțiințarea a 20,14 ha plantații pomicole de: cireș, vișin și prun, cu procurarea tehnicii/utilajelor agricole necesare înfiinţării şi îngrijirii plantaţiilor pomicole.

O pondere mai redusă o deţin cererile de solicitare a sprijinului financiar, înregistrate pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare, astfel 2 dosare vizează investiţii în achiziționarea utilajului pentru morărit și modernizarea unui hambar cu procurarea încărcătorului telescopic.

Pentru anul 2019 din FNDAMR au fost distribuite 45 de milioane de lei pentru implementarea subvenții în avans, proiect ce va susține finanțarea noilor start-upuri lansate în sectorul agroindustrial de tinerii și femeile fermieri din Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5662 -0.4877%
USD USD 17.7303 0.0090%
RUB RUB 0.2870 0.1745%
RON RON 4.0937 -0.5055%
UAH UAH 0.7260 0.0276%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile