Logo Realitatea.md

24 de ani de la crearea Armatei Naţionale. Mai mulți oficiali au participat la ceremonia de depunere de flori (FOTO/VIDEO)

03 Septembrie 2015, 15:23 // Societate

Armata Națională împlinește astăzi 24 de ani de la fondare. Cu acestă ocazie, mai mulți oficiali, dar și atașați militari ai statelor NATO, cum ar fi România sau Statele Unite, au participat la ceremonia de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. 

Foto: realitatea.md

Prezent la ceremonie, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a declarat că Armata Națională este în proces de modernizare, iar pe viitor serviciul militar va fi executat de tot mai mulți angajați în baza de contract. Mai mult, ministrul a declarat că Armata Națională este capabilă să apere statul nostru, în cazul unui atac extern.

”Acum vă spun că este pregătită. Și această pregătire o continuăm. Noi modernizăm armata cu ajutorul Statelor Unite, cu ajutorul României, altor țări. Avem tehnica militară necesară, moral învechită, dar funcțională”, a declarat Anatol Șalaru.

Cu ocazia aniversării, președintele Nicolae Timofti i-a decorat pe mai mulți militari. Președintele a subliniat necesitatea majorării bugetului Armatei Naționale.

”Armata Națională nu a fost tratată cu toată atenția cuvenită de către decedenții politici. În trecut s-au avansat idei în legătură cu forțele armate, ca o dezvoltare a lor ar contraveni principiului păcii în Republica Moldova, asemenea idei false au determinat o subfinanțare a armatei. Această stare de lucruri trebuie remediată. Bugetul auster al RM nu trebuie să fie un pretext pentru finanțarea precară a armatei”, a declarat Timofti.

Mai mult, Nicolae Timofti a menționat necesitatea urgentă de modernizare a armatei, în contextul în care pe teritoriul Republicii Moldova se află ilegal o armată străină.

”Capacitatea de apărare a Armatei Naționale trebuie privită ca un factor stabilizator regional având în vedere angajamentele noastre internaționale și faptul că în continuare pe teritoriul țării noastre staționeaza ilegal o armată străină”, a precizar președintele țării. 

Totodată, premierul Valeriu Streleț a transmis întregului efectiv militar şi civil, dar și familiilor acestora felicitări şi urări de bine.

”La ora actuală, Armata Naţională traversează o perioadă de reformare astfel încât să devină o armată modernă, de tip european, capabilă să fie interoperabilă cu celelalte armate ale lumii. Pentru realizarea acestui obiectiv, Guvernul Republicii Moldova contează pe calităţile militarilor moldoveni - profesionişti şi adevăraţi patrioţi. De ziua Armatei Naţionale, doresc întregului efectiv aflat în ţară, dar şi peste hotarele ei, sănătate, prosperitate, realizări şi succes în nobila misiune de apărare a Patriei”, se arată în mesajul premierului.

De ziua lor, militarii au mers și la monumentul „Maica Îndurerată" de la Complexul memorial „Eternitate", unde au adus omagiu celor care și-au pierdut viața pentru apărarea integrității teritoriale a țării.

Decretul privind crearea Armatei Naţionale a fost semnat în data de 3 septembrie 1991 de către primul preşedinte, Mircea Snegur.

Cu ocazia aniversării, Armata Națională urmează să organizează astăzi exerciţiul militar multinaţional de artilerie „Scutul de foc – 2015”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile