Logo Realitatea.md

25 de ani de la moartea primului primar al Chișinăului, Nicolae Costin, după obținerea independenței Republicii Moldova

16 Februarie 2020, 11:51 // Life

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la trecerea în nemurire a lui Nicolae Costin, promotor al Mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic, coautor al Declaraţiei de Independenţă şi al primei Constituţii a Republicii Moldova, Primar de Chişinău între anii 1990 - 1994.

La 25 de ani de la trecerea la cele veşnice a primului primar democrat al Chişinăului după 1989, Primăria capitalei a organiza acţiuni de comemorare prin depuneri de flori la placa comemorativă din holul Primăriei Chișinău și la mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central.

Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936, în Peciște, județul Orhei, Regatul României, astăzi raionul Rezina, Republica Moldova. A fost un om politic moldovean și unul din fruntașii mișcării de emancipare națională din RSS Moldovenească. A fost profesor universitar, președinte executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul Parlament ales (1990-1994) al Republicii Moldova, co-autorul Declarației de Independență a Republicii Moldova, președinte al Consiliului municipal și Primar general al municipiului Chișinău (1990-1994).

Activitatea profesională

Este considerat primul primar al municipiului Chișinău care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. La propunerea sa, străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național (Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătaru, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, Străzile București, Calea Ieșilor etc.), provocând nemulțumirea unor organizații politice antiromânești care au cerut, în fiecare campanie electorală, revenirea la vechile nume sovietice ale străzilor Chișinăului.

Nicolae Costin a contribuit, împreună cu ministerele din Republica Moldova, la deschiderea liceelor român–englez "Mircea Eliade", român–italian "Dante Alighieri", român–francez "Gheorghe Asache" și român–german "Mihail Kogălniceanu", precum și a bibliotecilor, inclusiv Biblioteca "Onisifor Ghibu", la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului, la restaurarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Au fost instalate și dezvelite busturile clasicilor limbii române pe Aleea Clasicilor din Grădina publică "Ștefan cel Mare".

În perioada în care a fost primar, el a susținut reînvierea tradițiilor legate de sărbătorile creștine (Paștele, Crăciunul), instaurarea tradiției sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova și Limbii române. Tot el a fost artizanul reînființării, în spiritul tradiției naționale, a funcțiilor de prefect și primar, precum și al reintroducerii denumirilor de comună, județ etc. Nicolae Costin a avut ideea includerii satelor din împrejurimile Chișinăului în componența municipiului, pentru a echilibra componența demografică.

La data de 9 august 1994, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur, Nicolae Costin a fost eliberat din funcția de primar al orașului Chișinău, fiind trecut în rezerva de cadre a Guvernului. Odată cu demiterea sa a încetat și activitatea Consiliului municipal Chișinău.

Versiuni ale decesului lui Nicolae Costin

S-a stins din viață la data de 16 februarie 1995, în municipiul Chișinău. Cauza morții a fost leucemia. Prin hotărâri ale consiliilor municipale câte o stradă din orașele Iași și Chișinău poartă numele lui Nicolae Costin.

Moartea sa a rămas învăluită în mister, existând diferite versiuni. Cea mai vehiculată dintre acestea ar fi aceea care susține că primarul Costin ar fi fost ucis de reprezentanții forțelor politice ostile anti-naționale/pro-rusești.

Se afirmă că primarul ar fi fost intoxicat cu cesiu radioactiv, adus din Rusia, care ar fi fost infiltrat în fotoliul automobilului de serviciu. Principala probă care susține această ipoteză este moartea, aproape simultană, a șoferului de serviciu al lui Nicolae Costin, survenită în urma aceleiași maladii – leucemia.

Îmbolnăvirea primarului Nicolae Costin a fost foarte rapidă, cesiul fiind un element radioactiv cu o durată mare de dezintegrare. În lipsa unei anchete judiciare, cauzele decesului tragic al lui Nicolae Costin nu pot fi elucidate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.0000%
USD USD 17.4546 0.0000%
RUB RUB 0.2368 0.0000%
RON RON 4.3784 0.0000%
UAH UAH 0.6257 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile