Logo Realitatea.md

4 morți și 13 răniți... CSJ a transmis la rejudecare dosarul „La Soacra”

20 Martie 2019, 07:41 // Societate

Curtea Supremă de Justiție (CSJ), ultima instanță națională, s-a pronunțat privind dosarul „La Soacra”, după aproape un an de examinare în lipsa părților. Colegiul Penal a respins ca inadmisibil recursul avocatului cafenelei, Andrei Iarîna, dar a admis celelalte recursuri ale avocaților lui Sergiu Popel, Vasilii Toma și Ludmila Boșcănean. Astfel, a fost casată parțial decizia Curții de Apel Chișinău cu transmiterea cauzei la rejudecare în aceeași instanță.

Foto: Andrei Iarîna, administratorul cafenelei „La Soacra”

Pe data de 9 ianuarie 2016, în cafeneaua „La Soacra” din Piaţa Centrală a avut loc o deflagraţie urmată de un incendiu, din cauza exploatării ilegale a buteliilor de gaz. Atunci 17 oameni au fost răniţi, dintre care 4 - au murit pe patul de spital.

Așa a început un proces de judecată de lungă durată care a trecut prin toate cele trei instanțe naționale, ajungând în ultima, după ce avocații condamnaților au contestat decizia Curții de Apel Chișinău prin care, anul trecut, administratorului cafenelei - Andrei Iarîna - a primit 7 ani în penitenciar de tip semniînchis.

Sergiu Popel, funcționarul responsabil de apărarea împotriva incendiilor, a primit 7 ani de închisoare în penitenciar de timp semiînchis, cu privarea de a ocupa funcții publice pe termen de 12 ani.

Totodată, Ludmila Boșcănean, specialista din cadrul Direcției municipale Comerț care a fost achitată de prima instanță, a fost condamnată la 6 ani și 6 luni de închisoare în penitenciar de timp semiînchis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe un termen de 11 ani. La acea ședință, a leșinat în sala de judecată după ce a auzit sentința.

Exact aceeași sentință a fost emisă și pentru Vasile Toma - angajatul Centrului Municipal de Sănătate Publică, care în prima instanță a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Avocatul părții vătămate a dat de înțeles că nu este de acord cu decizia CSJ, dar urmează să citească motivarea acesteia care va fi făcută publică pe data de 16 aprilie 2019.

„Curtea Supremă de Justiție a examinat dosarul „La Soacra”, care se referă la explozia din local în care 13 persoane au fost rănite și 4 - au decedat pe 9 ianuarie 2016. Judecătorii Curții au ținut aproape un an dosarul, examinând-ul în lipsa părților și au decis să-l transmită la rejudecare.

În ianuarie 2018, victimele au avut o mică speranță, atunci când Curtea de Apel le-a dat o decizie favorabilă, dar se pare că Moldova nu e locul unde să poți spera. 12 oameni sărmani au umblat 2 ani pe drumuri, un an au așteptat cuminți, iar azi (n.r. ieri - 19 martie) vor afla că justiția din Moldova mai are nevoie de timp”, a spus Dumitru Petru Sliusarenco, avocatul Promo-Lex.

Realitatea.md amintește în acest dosar a fost vizată și administratoarea cafenelei „La Soacra”, Alina Iarîna, care a primit o pedeapsă mai blândă de la Curtea de Apel Chișinău încă în 2017. Aceasta a fost condamnată la 3 ani și șase luni, în penitenciar de tip deschis.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile