Logo Realitatea.md

5 sfaturi utile: Cum sa achiți datoriile mai repede?

23 Octombrie 2020, 17:22 // Economie

Îți dorești să mergi într-o călătorie sau să-ți cumperi un nou telefon, există mai mult metode prin care poți atinge aceste obiective. Poți alege să strângi banii o perioadă îndelungată de timp sau să optezi pentru un credit online, doar cu buletinul. Și, dacă îți pare prima opțiune una mult mai sigură și optimă, atunci s-ar putea să greșești. Este suficient să urmărești câteva sfaturi și datoriile îți vor părea floare la ureche.

Învață să iei împrumuturi corect

Te-ai întrebat de ce multe persoane au o experiență atât de negativă cu creditele rapide? Explicația este simplă - nu-și estimează corect puterile financiare. Economiștii recomandă ca rata lunară a împrumutului să nu fie mai mare de 30%, din salariu. În acest mod, vei reuși să acoperi creditul fără ca acesta să te afecteze atât de mult financiar sau moral.

Instrumentele moderne îți permit nu doar să beneficiezi de împrumuturi online, dar și să-ți planifici mai simplu bugetul. De exemplu, creditusor.md pune la dispoziție calculatorul de credite. Alege serviciul potrivit, selectează suma și perioada - acesta va genera ratele lunare fixe și suma totală spre achitare. Iar pentru că serviciile sunt complet transparent, vei putea construi un plan de achitare, fără a-ți face griji de eventuale cheltuieli suplimentare.

Acceptă și confruntă problemele financiare

Nu fi struțul care îți ascunde capul în nisip atunci când întâmpină o problemă. Din perspectivă psihologică, ne este complicat să acceptăm existența unei datorii, în special când știi că ai cheltuit prea mult în această lună și nu vrei să verifici starea contului. Însă, astfel nu vei identifica soluții, dar vei continua să gestionezi prost banii și te vei trezi la final de lună că nu ai cu ce achita ratele. Prin urmare, numărul datoriilor și penalităților doar va crește.

Există două metode care te vor ajuta să treci peste frica de a verifici stare bugetului tău. În primul rând, începe să duci evidența cheltuielilor tale, indicandu-le într-un tabel sau în aplicația mobilă a cardului, unde vei găsi informații utile în istoria tranzacțiilor tale. În al doilea caz, din dată ce primești salariul, pune deoparte suma care trebuie să o achiți pentru credit. Astfel, vei utiliza doar banii rămași.

Creează un plan și urmează-l

Pentru a atinge la un viitor fără datorii, ai nevoie de două lucruri. În primul rând, de un plan financiar, iar în al doilea, de o metodă pentru depășirea comportamentului de present bias. Aceasta este tendința de a supraestima beneficiile de moment în detrimentul scopurilor de lungă durată. De exemplu, noi suntem mai predispuși să cheltuim 300 de lei pentru lucruri care ne aduc satisfacție imediat, în loc să-i păstrăm pentru achitarea creditului nebancar. Așa este construit creierul nostru, alege câștigurile de moment, nu cele pe termen lung.

Cu toate acestea, există o metodă care te va ajuta să te concentrezi pe câștigurile de viitor. Trebuie să creezi un plan de buget, pe care să-l respecți cu strictețe. Analizează cheltuielile tale timp de trei luni și vezi de ce poți să te dezici. Vei descoperi că banii pentru o mulțime de lucruri inutile, pot acoperi datoriile tale.

Nu întârzia cu ratele lunare

În niciun caz nu admite să treci de data când trebuie să plătești rata lunară, deoarece riști să fii supus penalităților. Pentru a evita acest lucru, nu trebuie doar să-ți amintești ziua când e necesar să achiți, ci și să pregătești suma de bani. Poți seta un reminder în smartphone sau nota în calendar. Totodată, unele companii de creditare oferă posibilitatea să alegi singur data plății. Optează ca aceasta să fie cu 7-10 zile după salarizare, pentru a achita imediat după primirea salariului, fără întârzieri.

Achită datoriile pe rând

În cazul care ai mai multe datorii, achită-le pe acestea conform graficului, însă concentrează-te la maxim pe acoperirea celei cu cea mai mare dobândă. Rambursarea creditelor de acest tip te va ajuta să minimizezi cheltuielile pentru procentul de acordare. Ulterior, banii economisiți vor fi direcționați spre acoperirea altor credite mai mic.

Împrumuturile sunt inevitabile în viața modernă, chiar dacă nu ne dorim acest lucru. Totuși, cu o abordare corectă și o gestionare bună a finanțelor, acestea pot deveni un instrument util pentru îndeplinirea unor dorințe sau în cazuri de urgență. În plus, nu fiecare credit trebuie acoperit cât mai curând, renunțând astfel la unele plăceri ale vieții. Atât timp cât rata lunara nu afectează calitatea traiului tău, poți în continuare acoperi împrumutul conform ratelor minime.

P.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile