Logo Realitatea.md

7 aprilie 2009. 11 ani de la răsturnarea regimului comunist. Unioniștii se întreabă: Unde este „monumentul libertăţii”, care trebuia instalat în fața Parlamentului?

07 Aprilie 2020, 15:04 // Actualitate

După răsturnarea regimului comunist, la 7 aprilie 2009, condus de Vladimir Voronin, la 9 martie 2010 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 169, cu privire la edificarea Monumentului Libertăţii, întru „eternizarea memoriei celor care au luptat pentru libertatea poporului Republicii Moldova”, care nici până astăzi, la 11 ani de la acele evenimente tragice nu a fost instalat memorialul.

FOTO: realitatea.md

Guvernul, condus la acea vreme de către Vladimir Filat, s-a angajat să edifice în scuarul din faţa Parlamentului un monument, în memoria celor care la 7 aprilie 2009, au sfidat cu dăruire ultimul regim comunist din Europa, condus de către Vladimir Voronin.

Potrivit Mișcării Politice Unirea, Executivul se angajase prin aceeaşi Hotărâre de Guvern, să acopere din fondul său de rezervă cheltuielile de elaborare, executare şi instalare a monumentului, precum şi de amenajare a spaţiului aferent. „Guvernul nu a dorit să meargă în Parlament pentru rectificarea bugetului în acest sens, preferând să strângă toţi laurii. În mare grabă a fost selectat proiectul, realizat de către regretatul sculptor Tudor Cataraga şi realizată macheta monumentului. Primăria municipiului Chişinău, condusă la acea oră de primarul Dorin Chirtoacă a eliberat în acest sens o autorizare de construire, iar la 7 aprilie 2010, cu mare fast a fost prezentată macheta monumentului, iar omul de la timona executivului a dat asigurări că până la sfârşitul anului (2010!), monumentul va fi dezvelit”, se arată într-un comunicat de presă al Mișcării Politice Unirea, remis astăzi presei.

„Din păcate, imediat după acel eveniment de prezentare a machetei monumentului, acest proiect a fost trecut pe linie moartă, iar la finanţarea acestuia nu s-a dat nici un ban, chiar dacă Fondul de Rezervă al Guvernului a constituit în 2010 iniţial 50 de milioane de lei. În 30 iunie, acest fond la îndemâna primului ministru a fost micşorat cu 8 milioane de lei, bani care ar fi fost suficienţi pentru finalizarea proiectului”, mai susțin unioniștii.

De ce nici până în prezent acest monument nu este edificat?

Iniţiatorii proiectului, care urma să fie edificat în fața Parlamentului, „nu se mai identifică cu acesta. Fie aceştia ne-au înşelat în 2010, când au promis edificarea monumentului, fie între timp şi-au redimensionat poziţia personală faţă de evenimentele din 7 aprilie 2009 şi acum nu mai consideră că în acest sens urmează să fie ridicate monumente, altfel spus evenimentele din aprilie 2009 nu-i mai reprezintă din punct de vedere simbolic”, se mai precizează în comunicatul formațiunii politice.

Menționăm că, după evenimentele din 7 aprilie 2009, după ce puterea în stat a fost preluată de așa numiții pro-europeni, au fost intentate mai multe dosare penale, pe numele mai multor oameni ai legii, pentru chinurile, maltratările, torturile și fărădelegile pe care le-au admis polițiștii față de tinerii protestatari în incinta sectoarelor și izolatoarelor de poliție unde au fost închiși.

În aprilie 2011, 24 din cei 25 de poliţişti, suspendaţi din funcţie pe durata desfăşurării anchetei pe marginea evenimentelor violente din aprilie 2009, au fost repuşi în funcţie. În arest rămânea doar Ion Perju, despre care se presupune că ar fi cel care l-a omorât pe tânărul Valeriu Boboc în noaptea evenimentelor din fața Parlamentului și a Președinției.

Marea majoritate a acestor poliţişti, au făcut carieră, au ajuns comisari de poliţie, generali, iar unii au fost ori chiar sunt miniştri şi în prezent. Gheorghe Papuc fostul ministru de Interne şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, condamnaţi la 4 ani de închisoare de Curtea de Apel, au fost achitaţi şi declaraţi nevinovaţi de Curtea Supremă de Justiţie.

„Pentru nimeni nu mai încape îndoială că protestele de la 7 aprilie 2009 au reprezentat o manifestare naturală a nemulţimirii şi revoltei societăţii noastre faţă de dictatura lui Vladimir Voronin, care a scăldat în sânge dorinţa oamenilor de a trăi în libertate. Cu trecerea anilor societatea a înţeles deja că evenimentele de la 7 aprilie au rămas neelucidate, iar făptaţii nepedepsiţi, pentru că, după ce a pierdut Voronin puterea, frâiele reale ale acestei au fost preluate de doi învăţăcei de-ai săi – Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc, care într-un joc ameţitor al puterii şi al îmbogăţirii, au acoperit crimele de la 7 aprilie şi au lăsat nepedepsiţi pe marea majoritate a făptaşilor”, menționează Mișcarea Politică Unirea.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile