Logo Realitatea.md

75 milioane de lei - aruncați la „gunoi”! Statul ar putea pierde banii renunțând la taxa pe ambalaj aplicată pentru primul semestru (DOC)

14 Iunie 2017, 17:03 // Economie

Aruncăm banii la “gunoi”, chiar și atunci când nu mai știm ce să facem cu deșeurile. Aceasta este situația creată de unul dintre proiectele legislative adoptate de parlamentari la finele lunii martie, întoarse spre reexaminare de către Președinție și nerectificate până astăzi, informează bani.md.

Mai exact, la finele lunii martie a anului curent, a fost luată decizia ca agenții economici să fie scutiți de taxa percepută pentru ambalajele poluante, prin votarea modificărilor la Legea privind plata pentru poluarea mediului. Pentru ce perioadă va fi stabilită această înlesnire încă nu se cunoaște, cert este că fiecare lună ar însemna un buget neîncasat de aproximativ 11 milioane de lei, neprimit de către stat.

Proiectul de lege urma să fie promulgată de Președinte, însă odată ajuns la etapa de promulgare, acesta a fost întors spre reexaminare. Una dintre solicitările președintelui Igor Dodon a fost eliminarea facilității care ar goli semnificativ bugetul de stat.

În formula actuală a Legii privind plata pentru poluarea mediului, care a fost votată de deputați și propusă Președinției spre promulgare este prevăzut faptul că odată ce legea intră în vigoare, agenții economici vor fi scutiți de plata pentru mărfurile care în procesul utilizării creează poluarea mediului, avându-se în vedere ambalajele acestora. Această scutire, înseamnă, până la ziua de azi, 14 iunie 2017, cel puțin 75 de milioane de lei, luând în considerație că această taxă a adus în bugetul statului în primele trei luni ale anului curent au fost de 35,2 milioane de lei.

O sumă de 75 de milioane de lei, echivalentul a aproape 3,68 milioane de euro, reprezintă o sumă considerabilă, bani care puteau fi investiți în crearea unei fabrici de gestionare a deșeurilor, de ce nu. Pentru comparație, această sumă prezentată este echivalentul a peste 15,87 mii de salarii medii pentru bugetari în Republica Moldova.

Deși proiectul a fost remis spre reexaminare la finele lunii aprilie, la data de 14 iunie 2017, nu avem nicio altă informație referitoare acestui fapt. Timpul trece, iar în momentul în care autorii proiectului nu vor ține cont de sugestia Președinției, suma de bani pe care nu o va primi statul va crește pe zi ce trece cu aproximativ 400 de mii de lei.

Astfel, astăzi, în Republica Moldova, când nu mai avem unde arunca deșeurile, aruncăm în fiecare lună peste 11 milioane de lei.

Scrisoarea de reexaminare a proiectului poate fi analizată mai jos:   

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile