Logo Realitatea.md

80 de ani de „Tom și Jerry”! Știați de ce la un moment dat Tom a început să arate ca Grinch?

10 Februarie 2020, 12:35 // Life
// Autor:  
Elena Putregai
  • O pisică desenată, iritată de un șoarece neplăcut care trăiește în casă, concepe un complot pentru a-l scoate cu o capcană pe care pune o bucată de cașcaval. Șoarecele este înțelept și îndepărtează bunăciunea atent de pe capcană, plecând cu un stomac plin.

Probabil îți dai seama ce se întâmplă mai departe. Istoria se finalizează cel mai des: cu Tom miorlăind de durere, plânuind un nou plan împotriva lui Jerry. BBC a scris despre cum, inițial, s-a pornit de la câștigarea premiilor Academy Award de către producția din spatele Cold War's Iron Curtain, până la cum „Tom și Jerry”, care au împlinit săptămâna trecută 80 de ani, a ajuns unul dintre cele mai cunoscute desene animate.

Cuplul s-a născut dintr-o pană de idei. Metro-Goldwyn-Mayer (MGM, departamanetul de desene animate), unde activau creatorii Bill Hanna și Joe Barbera se străduiau să imite succesul unor desene animate, precum cel pe care le-a avut personajele: Porky Pig sau Mickey Mouse.

Din plictiseală, cei doi, în vârstă de 30 de ani, au început să se gândească. Barbera a spus că el se îndrăgostise de conceptul simplu despre un desen cu o pisică și un șoarece, un conflict și o goană, chiar dacă așa ceva s-a mai repetat de nenumărate ori în alte desene.

„Puss gets the Boot” a fost primul desen animat din seria „Tom și Jerry”, realizat în 1940. Debutul a fost un succes, a câștigat o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație. În ciuda muncii, creatorii nu au fost premiați.

Inițial, managerii MGM le-au recomandată să nu-și pună „toate ouăle în același coș” (n.r. sfat din engleză care înseamnă să nu-ți concentrezi toate forțele pentru un singur lucru, ca să nu pierzi totul). Doar că totul s-a schimbat, odată ce au primit o scrisoare de la o personalitate influentă din Texas care i-a întrebat când va putea vedea a doua parte din „minunatul desen animat cu pisică și șoarece”.

  • Jasper și Jinx, cum a fost cunoscuți prima dată, au devenit Tom și Jerry.

Potrivit lui Barbera, nu au avut loc discuții ca personajele să nu vorbească, dar în timp, crescând pe filmele silențioase cu Charlie Chaplin, creatorii și-au dat seama că desenul ar putea fi haios și fără dialoguri. Melodiile compuse de Scott Bradley au subliniat acțiunile, iar țipătul lui Tom de om era sonorizat însuși de Hanna.

Următoarele două decenii, Hanna și Barbera au monitorizat producția a peste 100 de scurtmetraje de animație. Fiecare lua câteva săptămâni de muncă și costa până la 50 de mii de dolari, de aceea doar „o mână” (n.r. mod de a te exprima, se referă la puțin sau la cât încape într-o mână) putea fi realizată într-un an.

De aceea, probabil Tom și Jerry sunt considerate personaje universale și unice, cele mai bune din punct de vedere al animației bogată în desene manuale, fundaluri cu detalii. În final, desenul animat s-a ales cu șapte premii Oscar și cu trofee la galele Hollywood.

  • Desenele animate - nu sunt o chestie de divertisment de unică folosință

„Pun pariu că atunci când v-ați uitat la ei fiind copii sau chiar acum dacă vă uitați la ei, vă vine greu să spuneți când au fost create personajele”, a spus Jerry Beck, animator istoric, care a activat în industrie mai mulți ani.

„Este o chestie despre animație. E veșnic verde, niciodată nu se estompează. Un desen este un desen, este ca atunci când mergi să te uiți la tablouri. Da, noi știm că fie e din 1800, fie din 1700, dar niciodată nu contează de când e, pentru că încă îți transmite ceva și azi. La fel e și cu desenele animate. Am învățat că sunt o artă extraordinară. Nu sunt o chestie de divertisment de unică folosință”, a adăugat Beck.

  • Declinul MGM

Atunci când producătorul Fred Quimby s-a retras la mijlocul anilor '50, Hanna și Barbera au preluat departamentul de desene animate al MGM, tocmai în momentul în care s-a redus esențial bugetul. Șefii de studio, fiind îngroziți de popularitatea televiziunii, au realizat că ei ar putea face tot așa de mulți bani, reinventând pantalonii scurți.

Când departamentul a fost cât pe ce să se închidă în 1957, Hanna și Barbera și-au înființat propria companie de producție. Abia peste câțiva ani, MGM a decis să revigoreze personajele Tom și Jerry, fără creatorii săi inițiali.

În 1961, și-au mutat studioul într-o garsonieră din Praga, Cehia, pentru economisi. Gene Deitch, animator din Chicago, a fost declarat responsabil pentru recrearea desenului animat, asistat de un personal fără originalitate și cu un buget restrâns.

Studioul a făcut în secret episoade cu alte desene animate, inclusiv „Popeye”. Denumirea cehă a fost americaniată pentru ca spectatorii să nu asocieze show-ul cu comunismul.

„Din cauza Iron Curtain, animatorii studioului din Praga niciodată nu au văzut un serial din Tom și Jerry”, a povestit Deitch mai târziu în presă.

El știa că va fi „ars pe rug” de fani, după 13 desene animate declarate cele mai proaste. În interviuri, Deitch recunoștea că are o reputație proastă.

  • Cum Tom și-a schimbat înfățișarea?

După el, a încercat să fie responsabil Chuck Jones, cunoscut pentru munca sa la „Looney Tunes” de la Warner Brothers. Sub conducerea sa, sprâncenele personajului Tom s-au îngroșat, iar chipul a devenit răsucit și arăta mai mult ca personajul Dr Seuss din „Grinch” pe care tot Jones l-a animat.

Mark Kausler, în vârstă de 72 de ani, are amintiri calde despre „Tom și Jerry”. Când era mic, și-a târât tatăl să privească scurtmetrajele la cinematograful local din St Louis. Mai târziu, a început să facă propriile desene animate, unele inspirate din personajele pe care le-a văzut, făcându-și o carieră din asta.

„O mare parte din acest desen era bazat pe cum arată personajele și pe cum sună muzica. Era o formulă minunată care conecta totul. Atunci când au încercat să reînvie desenul animat, dar cu un alt tip de design, a fost văzut foarte neautentic”, a povestit Kausler.

El a venit prea târziu în industrie pentru a lucra și el la „Tom și Jerry”, dar își amintește cu entuziasm de un moment - când a venit Hanna și Barbera la școala la care studia.

La MGM, televiziunea a fost văzută ca un „cuvânt rău”, însă după ce au plecat, Hanna și Barbera au intrat pe această platformă. Cu episoade mai lungi și bugete mai mici, și-au adaptat stilul de animație. Desenele lor animate au predominat în toate copilăriile decenii la rând. 

Succesul lor a fost în 1960 cu personajele Huckleberry Hound și Yogi Bear, după care au urmat: „The Flintstones”, „Top Cat” și „Scooby Doo”.

  • Critici: violență și ură rasială

În 1970, cuplul a revenit la „Tom și Jerry”. Până atunci, în presă multe din episoadele acestui desen animat erau declarate „prea violente”. Însă nici noile episoade cu cei doi așa-ziși prieteni nu au mai obținut succes inițial.

La fel ca și alte desene animate ale vremii, serialele erau criticate, în special, părțile cu personajul „Mammy”, care reprezenta o gospodină negresă. Criticii au spus că asta duce la ura rasială, iar când în 1960 primele seriale cu „Tom și Jerry” au început să fie proiectate la televizor, au fost tăiate multe din scenele cu „Mammy” și înlocuite cu personajele create de echipa lui Jones.

Chiar și așa, până azi, acest desen animat este unul dintre cele mai populare. Este și un joc pe telefon de care se folosesc peste 100 de mii de utilizatori în China. La 80 de la crearea lui Tom și Jerry, pisica și șoarecele rămân încă actuali.

Bill Hanna s-a stins din viață în 2001, iar Joe Barbera - în 2006. Cu un an înainte de a trece în neființă, Barbera a creat ultima parte din „Tom și Jerry” - fără partenerul său.

„Ne-am înțeles perfect. Fiecare și-a respectat munca depusă”, a povestit el despre relația de muncă cu Hanna.

În prezent, Warner Brothers deține drepturile pentru desenul animat „Tom și Jerry”. Se presupune că în ajun de Crăciunul 2020 vor lansa un film despre personaje. Deocamdată, nu se cunoaște foarte mult despre proiect.
 
„Eu cred că multă lume se identifică cu Jerry, pentru că în viața noastră mereu există un asupritor. Fiecare avem unul din ăsta - fie șeful, fie vreun politician - oricine. Încercăm să ne trăim viața, dar cineva vrea să ne o tot deranjeze”, a spus animatorul Jerry Beck.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile