Logo Realitatea.md

A decis să amâne ședința, după care s-a răzgândit! CSJ a respins recursul în dosarul „Băsescu vs. Dodon”

08 Noiembrie 2018, 08:45 // Societate

După ce ziua a decis să amâne ședința pentru a studia dosarul, Colegiul Civil, Comercial şi Contencios al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) până seara s-a răzgândit. Ultima instanță națională a respins recursul apărării fostului președinte român Traian Băsescu și a menținut decizia Curții de Apel Chișinău.

Deocamdată, părțile nu au venit cu nicio reacție în acest sens.

Realitatea.md amintește că Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova pe data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Însă, unul dintre primele decrete semnate de Igor Dodon în postura de șef al statului a fost retragerea cetățeniei. Potrivit Președinției, fostul președinte român nu și-ar fi prezentat cazierul juridic, atunci când a depus cererea. Or, la acea vreme, acesta era vizat în câteva dosare penale. Respectiv, Președinția consideră că a încercat să oculteze această informație.

Apărarea lui Traian Băsescu în persoana lui Andrei Bivol a explicat că fostul președinte al României a primit cetățenia pentru merite deosebite față de Republica Moldova și legea nu prevede obligativitatea prezentării unor acte relevante în cazuri excepționale.

Decretul lui Dodon privind retragerea cetățeniei a fost atacat în instanță. Prima instanța i-a retras cetățenia, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea.

Vezi și:

Flashmob în legătură cu examinarea în ultimă instanță a dosarului cetățeniei R. Moldova a ex-președintelui României, președintele de onoare al PUN, Traian Băsescu

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4945 0.8802%
USD USD 17.6942 -0.1862%
RUB RUB 0.2497 0.7667%
RON RON 4.0244 0.8268%
UAH UAH 0.6558 -0.5610%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile