Logo Realitatea.md

A fost aprobat Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

01 August 2020, 12:40 // Societate

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.

Foto simbol: greennews.ie

Proiectul propus spre examinare are ca obiectiv prevenirea oricărui impact al ambalajelor și deșeurilor de ambalaje asupra mediului sau reducerea unui astfel de impact, asigurând, astfel, un grad ridicat de protecție a mediului. Totodată, acesta vine să asigure funcționarea pieței interne și să evite obstacolele în calea comerțului, denaturarea și limitarea concurenței.

Scopul regulamentului este de a îmbunătăţi performanţa de protecţie a mediului şi sănătăţii populaţiei prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generării şi gestionării deșeurilor de ambalaje și crearea mecanismelor de gestionare a acestora care includ colectarea, transportul, valorificarea şi eliminarea deşeurilor de ambalaje, inclusiv supravegherea acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a amplasamentelor de eliminare. De asemenea, proiectul stabilește măsurile destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și reciclării sau altor forme de recuperare a deșeurilor de ambalaje.

Prevederile prezentului proiect se aplică tuturor tipurilor de ambalaje plasate pe piaţa naţională, indiferent de materialul din care au fost realizate, fie că sunt utilizate sau că provin din industrie, birouri, magazine, servicii, din gospodăriile populaţiei sau în orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare

Legislația precedentă punea accentul doar pe principiul poluatorul plătește, responsabilitățile fiind pasate către autorități, fapt ce descuraja realizarea activităților de reciclare și reutilzare a ambalajelor, întreprinse de producători. Prin implementarea acestui act regulatoriu va fi stabilit cuantumul țintelor de reciclare/ valorificare pe fiecare tip de material de ambalaj, în calitate de condiție, necesară a fi atinsă de agenții economici pentru beneficierea de restituire a taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, achitate la buget.

Măsurile propuse spre promovare trebuie să încurajeze dezvoltarea, producerea şi comercializarea produselor cu utilizări multiple, care sunt durabile din punct de vedere tehnic şi care pot, după ce au devenit deşeuri, să facă obiectul unei valorificări sigure şi al unei eliminări ce nu poluează mediul.

Regulamentul poate fi citit AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile