Logo Realitatea.md

A fost creat un grup de lucru care va examina în regim de urgență starea tehnică a blocului avariat din sectorul Rîșcani

07 Octombrie 2018, 14:57 // Actualitate

A fost creat un grup de lucru care va examina de urgență starea tehnică a blocului de locuit, care a fost avariat în urma exploziei de noaptea trecută, din sectorul Rîșcani al capitalei. Azi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat o ședință cu reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Union Fenosa, Termoelectrica și reponsabilii de domeniul construcții din cadrul primăriei și Ministerului Economiei și Infrastructurii, unde a fost discutat subiectul.

Foto: IGSU
Membrii grupului de lucru urmează să examineze impactul deflagrației asupra stării tehnice și posibilitatea exploatării în continuare a blocului locativ afectat, de pe bulevardul Moscovei, 11/5, mun. Chișinău. În urma lucrărilor, Grupul va prezenta un Act de examinare preliminară și Actul de examinare finală cu elaborarea propunerilor beneficiarilor blocului locativ afectat, privind gravitatea cazului, deteriorarea elementelor portante, posibilitate exploatării în continuare și întreprinderea măsurilor de urgență pentru evitarea degradării construcției și concluzii pentru reabilitare. 
 
De asemenea, a fost creat în regim de urgență un grup de lucru responsabil de analiza situației în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor petroliere lichefiate. Grupul, format din reprezentanții MEI, AST, ANRE, va avea sarcina să identifice întreg spectrul de probleme în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor lichefiate petroliere și sa vină cu propuneri de ajustare a cadrului normativ pentru a asigura inofensivitatea proceselor pe întreg circuitul economic al acestui produs, precum și a crește nivelul de responsabilitate pentru nerespectarea legislației în acest domeniu, informează serviciul de presă al MEI,

“Este foarte important să înțelegem în cel mai scurt timp, dacă apartamentele rămase intacte nu sunt în pericol de a se prăbuși și pot fi exploatate. În cazul în care etajele afectate pot fi izolate, trebuie să fie reluată în cel mai scurt timp alimentarea cu energie electrică și asigurată alimentarea cu energie termică odată cu începerea sezonului de încălzire”, a menționat ministrul Economiei.

Totodată, ministrul a cerut angajaților instituțiilor din subordine să reducă la maxim timpul de reacție în situația excepțională creată. 
 
Amintim că, în urma deflagației au murit trei oameni, iar alți nouă au fost răniți. 
 
Patru apartamente din bloc au fost distruse în totalitate.

Vezi și:

În curtea blocului avariat de pe bd. Moscova a fost instalat un cort unde sinistrații își pot perfecta actele gratuit, în regim de urgență

Șeful IGSU oferă detalii despre explozia din sectorul Rășcani: „Butelia de gaz a fost găsită la etajul 16, iar robinetul era deschis”

BILANȚUL exploziei din sectorul Rîșcani! Două persoane au murit pe loc, iar una a decedat la spital din cauza rănilor grave

Primele declarații ale autorităților municipale, în urma exploziei de la Rîșcani. A fost convocată Comisia pentru situații excepționale (VIDEO)

Pretorul sectorului Rîșcani, Nicolae Balaur, despre explozia de pe bd. Moscova : „Pereții blocului de locuit nu au avut de suferit”

Premierul Pavel Filip Pavel Filip: "Prioritatea nr. 1 este suportul medical și acordarea locurilor provizorii de trai” (VIDEO)

Mobilizare pe Facebook! A fost creat un grup pentru persoanele care vor să acorde ajutor victimelor exploziei din sec. Rîșcani

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0353%
USD USD 17.6396 -0.4189%
RUB RUB 0.2751 -0.2900%
RON RON 4.1166 -0.1504%
UAH UAH 0.7178 0.4900%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile