Logo Realitatea.md

A fost creat un grup de lucru pentru identificarea propunerilor de reformare a justiției

20 Noiembrie 2019, 08:12 // Societate

Ministerul Justiției a creat un grup de lucru „în vederea identificării celor mai bune propuneri de reformare a justiției”, care să fie înglobate într-un proiect de lege, iar acesta încadrat în strategia de reformare sectorului. Despre aceasta a comunicat ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, după ședința Guvernului.

Potrivit IPN cu referire la declarațiile ministrului, din grupul de lucru fac parte judecători, avocați, reprezentanți ai mediului academic, ai fracțiunilor parlamentare și ai ministerului. După ședința de astăzi, a fost luată o pauză de câteva zile pentru identificarea și colectarea propunerilor. Ministrul a mai spus că a făcut „o inventariere juridică” a activității instituției pe care o conduce și a constatat că un proiect de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și evaluarea judecătorilor nu este încă pregătit.

Fadei Nagacevschi a mai spus că, după întâlnirea cu corpul de judecători care fac parte din grupul de lucru, a rămas surprins de faptul că ei acceptă evaluarea extraordinară a magistraților, doar ca acest proces să aibă loc prin intermediul instituțiilor deja existente, care urmează să fie consolidate.

Ministrul a mai spus că a avut o comunicare telefonică cu președintele Comisiei de la Veneția și au convenit să se întâlnească luni, 25 noiembrie, în vederea clarificării situației cu privire la proiectul de reformare a justiției. Potrivit lui Fadei Nagacevschi, președintele Comisiei de la Veneția ar fi recomandat să se acționeze conform principiului „grăbiți-vă încet”, să nu se facă greșeli, ca procesul de reformare să fie unul incluziv, cu respectarea tuturor principiilor democratice și standardele internaționale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile