Logo Realitatea.md

A fost desemnat câștigătorul licitației! Care este numele companiei care va livra autobuze pentru Chișinău și ce ofertă a propus

11 Februarie 2019, 10:44 // Auto

Pe străzile capitalei vor circula în curând 31 de autobuze noi de marca ISUZU. Anunțul a fost făcut la ședința operativă a Primăriei de către primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, care a spus că licitația de cumpărare a vehiculelor s-a încheiat, fără să menționeze însă care este numele companiei, devenită câștigătoare. 

Foto simbol

Codreanu a precizat că decizia a fost luată în funcție de prețul oferit și în baza caietului de sarcini. Acesta nu a specificat însă nici măcar prețul autobuzelor, a menționat, în schimb, faptul că noile unități de transport vor avea o garanție de doi ani de zile și că sunt moderne.

Mold-street.com scrie că licitația de achiziționare a autobuzelor pentru Chișinău ar fi fost câștigată de Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. Compania are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact, într-o zonă economică liberă din Portul Famagusta. Este vorba despre o regiune separatistă, cu statut nerecunoscut, similar cu cel al regiunii transnistrene sau Osetia de Sud. Domeniul de activitate al companiei nu ste transportul public, ci produsele software și programare.

Potrivit sursei citate, compania care a câștigat tenderul ar fi oferit cel mai mare preț - 78.08 milioane de lei pentru cele 31 de autobuze.

Oferta companiei BMC Truck & Bus din București ar fi fost declarată "neconformă" de către comisia de concurs, deși avea cel mai mic preț - 74,23 milioane de lei. 

Firma respectivă este cunoscută în Moldova prin faptul că a livrat anul trecut cele două autospeciale de intervenție marca TOMA.

Menționăm că Parcul Urban de Autobuze nu a mai fost înnoit de 13 ani. 

Licitația respectivă de procurare a autibuzelor a fost lansată pe 2 ianuarie. Pentru 2019, municipalitatea a alocat 80 de milioane de lei pentru achiziționarea autobuzelor.

Unitățile de transport urmează să circule pe străzile Albișoara, Testemițanu, Băcioii Noi, M. Drăgan, Valea Crucii, Drumul Viilor, spune Codreanu.

Parcul Urban de Autobuze are o vechime de peste 20 de ani. Rulajul la toate autobuzele a trecut de 1 mln de km și trebuie casate. 

Anual, municipalitatea cheltuie pentru reparația autobuzelor vechi 15 milioane de lei.

Primarul Ruslan Codreanu a cerut responsabililor de la Direcția Transport ca în trei zile să fie elaborată o hartă a transportului public, pentru a se cunoaște astfel care rămân zonele cu probleme din Chișinău, la acest capitol. 

Licitația privind procurarea autobuzelor noi pentru capitală s-a încheiat! Primarul anunță două oferte

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile