Logo Realitatea.md

A fost identificată o soluție care ar putea debloca activitatea Comandamentului Militar Întrunit

25 Septembrie 2020, 11:40 // Societate

La 24 septembrie membrii Comisiei Unificate de Control au continuat discuțiile privind problemele existente în Zona de Securitate. Poziția ostilă a reprezentanților regiunii transnistrene nu a permis nici de această dată includerea pe ordinea de zi a subiectului privind analiza situației în Zona de Securitate ca urmare a instalării posturilor ilegale formate din a. n. „grăniceri” ai Tiraspolului.

Totuși părțile au reușit să ia o decizie de compromis în problema ce ține de funcționarea Comandamentului Militar Întrunit începând cu 12 martie curent și până în prezent. Amintim că activitatea acestui organ al misiunii de pacificare, aflat în subordinea Comisiei Unificate de Control, a fost blocată de exponenții Tiraspolului care se opun deplasării observatorilor militari pentru documentarea regulamentară a posturilor și îngrădirilor artificiale instalate ilegal sub pretextul combaterii pandemiei. Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de neasigurarea de către Comandament a sarcinilor trasate de CUC, subliniind că aceasta a generat nesemnarea și neaprobarea rapoartelor săptămânale ale militarilor. În acest sens, Comandamentul va elucida sub toate aspectele fiecare caz de neexecutare a deciziilor Comisiei începând cu 12 martie curent și va raporta măsurile întreprinse.

Pe durata ședinței delegația Republicii Moldova a atras atenția asupra prezenței în continuare a posturilor ilegale care împiedică libera circulație a locuitorilor, dar și asupra cazurilor de reținere ilegală a cetățenilor de către structurile transnistrene care au avut loc în ultima perioadă în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova a mai notat că acțiunile abuzive prin care se mențin în continuare posturile ilegale denotă aspirația structurilor de forță ale Tiraspolului de a tensiona conștient situația în Zona de Securitate și de a ignora deschis mecanismele existente de pacificare, fiind susținute de către delegația transnistreană în CUC, reprezentanții căreia chiar participă activ la „inaugurarea” noilor subdiviziuni ale a. n. „trupe de grăniceri”, așa cum s-a întâmplat în localitatea Teiu din raionul Grigoriopol.

Problemele enunțate au fost reflectate în declarațiile delegației Republicii Moldova către membrii CUC, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova (declarația din 9 septembrie 2020declarația din 23 septembrie 2020).

În conformitate cu „Principiile de cooperare între Misiunea OSCE și Comisia Unificată de Control”, semnate la 10 decembrie 2004, Misiunea OSCE în Moldova  a monitorizat pe parcursul lunilor august și septembrie situația în Zona de Securitate,  notificând prezența a 12 posturi suplimentare gestionate de partea transnistreană.

În cadrul ședinței a fost confirmat dl Ognjen Jovic, în calitate de reprezentant al Misiunii OSCE în CUC.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile