Logo Realitatea.md

A fost interzisă organizarea alegerilor parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezidențiale

07 Iulie 2020, 10:20 // Actualitate
  • Data alegerilor prezidențiale, în contextul expirării mandatului președintelui Igor Dodon, a fost stabilită pentru 1 noiembrie 2020.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a decis să interzică organizarea alegerilor parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezindențiale. Hotărârea a fost pronunțată de președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, marți, 7 iulie.

Foto: zdg.md

„Au fost admise parțial sesizările nr. 74b/2020 și nr. 83b/2020, depuse de deputații Sergiu Litvinenco de la PAS și Vasile Bolea de la PSRM. A fost respinsă sesizarea nr. 83b/2020 în partea privind procedura care trebuie urmată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate și prezidențiale în aceeași zi. 

În sensul art. 85 din Constituție, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui RM este interzisă în orice circumstanță. În sensul art. 85 și 90 din Constituție, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui RM, în cazul în care în această perioadă președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, este interzisă. În sensul art. 61, 78, 85 și 90 din Constituție, desfășurarea alegerilor parlamentare și alegerilor pezidențiale ordinare sau anticipate în această perioadă este interzisă. În sensul art. 2 al.1, 38, 61, 78, 85 și 90 din Constituție, desfășurarea scrutinelor în aceeași perioadă, cu excepție alegerilor parlamentare și prezidențiale ordinare sau anticipate, este permisă”, a anunțat Domnica Manole.

„Cu privire la posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Preşedintelui Republicii, Curtea a reținut, într-o hotărâre din 2015, că este permisă dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Preşedintelui Republicii dacă în termen de trei luni a fost imposibilă formarea Guvernului. Totuși, interpretarea sa din 2015 se referea doar la situația în care Președintele Republicii este ales de către Parlament. Această interpretare nu mai este valabilă în prezent, pentru că Președintele Republicii este ales prin vot popular.

Așadar, în contextul actual, în care președintele Republicii este ales prin vot popular și este necesară păstrarea continuității structurilor statului alese de popor și evitarea suprapunerii campaniilor electorale parlamentare și prezidențiale, este aplicabilă interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, prevăzută de articolul 85 alin. (4) din Constituție. Legea Fundamentală interzice explicit și în mod absolut dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Preşedintelui Republicii și nu prevede excepții de la această interdicție, a explicat Domnica Manole, într-un briefing susținut, după pronunțarea hotărârii CCM.

Cu privire la eventuala dizolvare a Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Președintelui Republicii în cazul în care în această perioadă Președintele demisionează și sunt întrunite condițiile necesare pentru dizolvarea Parlamentului, Curtea a reținut următoarele: Președintele Republicii are dreptul să demisioneze dacă o consideră necesar și această decizie comportă un caracter absolut, fiind calificată ca o circumstanţă „voluntară și subiectivă”, survenită din proprie iniţiativă. Președintele nu poate fi obligat să-și exercite mandatul contrar voinței sau conștiinței sale. În cazul în care acesta renunță la exercitarea mandatului, funcțiile sale sunt preluate, în conformitate cu prevederile articolului 91 din Constituție, de Președintele Parlamentului sau, dacă acesta din urmă nu o face, de către Prim-ministru.

„În caz de demisie, funcția de Președinte al Republicii nu permite intermitențe și nu se întrerupe, ci continuă să fie exercitată de Președintele Parlamentului sau de Prim-ministru. Interdicția prevăzută de articolul 85 alin. (4) din Constituție rămâne aplicabilă. Ea nu depinde de exercitarea ultimelor șase luni ale mandatului Președintelui Republicii de către Președintele ales ori de către Președintele Parlamentului sau de către Prim-ministru, prin asigurarea interimatului”, a adăugat președinta CCM.

Cât despre eventuala organizare a alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale (ordinare sau anticipate) în aceeași perioadă, Curtea a reținut că, „într-o asemenea situație, ar fi invalidată interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului Președintelui Republici. Prin urmare, un asemenea scenariu ar fi neconstituțional.” „Trecând la următoarea chestiune de interpretare, Curtea a reținut că Legea fundamentală permite desfășurarea concomitentă a două scrutine electorale în aceeași perioadă, cu excepția desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale (ordinare sau anticipate)”.

„Cu privire la procedura care trebuie urmată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor prezidențiale în aceeași perioadă, Curtea a observat că nu este competentă să trateze această problemă”, a conchis Domnica Manole.

Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile