Logo Realitatea.md

A murit ziarisul Ion Țîbuleac, tatăl scriitoarei Tatiana Țîbuleac. Avea 79 de ani

19 Ianuarie 2020, 12:14 // Actualitate

Reputatul ziarist Ion Țîbuleac, tatăl scriitoarei Tatiana Țîbuleac, stabilită în Franța, s-a stins din viață, joi, 16 ianuarie, la vârsta de 79 de ani, informează Moldpres.

foto: moldpres.md

Solicitată de agenție, soția regretatului jurnalist, Vera Țîbuleac, a spus că Ion Țîbuleac a decedat în urma unui atac de cord, la spitalul „Sfânta Treime” din capitală.

Pe o rețea de socializare, Tatiana Țîbuleac a menționat următoarea frază a tatălui său: „Nu mă tem de moarte, ea să se teamă de mine”.

La rândul său, scriitorul Ion Bradu a subliniat că Ion Țîbuleac a fost un om drept, cu verticalitate. „A fost un publicist de forță. A făcut parte din echipa de aur a revistei „Cultura”, alături de Dumitru Trifan, Zenovie Reaboșapca, Nicolae Bătrânu, Leonid Busuioc, Victor Teleucă, Chiril Vaculovschi, Serafim Belicov ș.a. Ion Țîbuleac știa să spună adevărul. Adeseori părea dur, însă în spatele acestei durități, când ajungeai să-l cunoști cu adevărat, descopereai în el bunătatea, erudiția, sensibilitatea și sinceritatea. A publicat versuri în presa periodică, iar opera lui literară adevărată este fiica Tatiana. Dacă nu era Tatiana Țîbuleac, noi nu intram în literatura europeană”, a remarcat Ion Bradu.

Ion Țîbuleac s-a născut la 14 iunie 1940 în satul Larga, raionul Briceni. A studiat la Universitatea din Cernăuți, iar apoi s-a transferat la Facultatea de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o cu succes. A lucrat la publicațiile „Cultura”, „Învățământul Public (în prezent - revista „Făclia”), „Femeia Moldovei”, „Pomicultura și Viticultura Moldovei” ș.a. A tradus din creația unor scriitori din limbile rusă și ucraineană. 

El va fi înmormântat luni, 20 ianuarie, la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile