Logo Realitatea.md

A trecut 1 an! Judecătorul ucrainean, prins cu mita în borcan, nu a fost extrădat din Moldova. Cum se explică

23 Mai 2018, 16:57 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

A trecut mai bine de 1 an de la reținerea judecătorului ucrainean Nikolai Chaus în Republica Moldova, dar instanța de la noi așa și nu a emis o hotărâre privind extrădarea sa la solicitarea Procuraturii Generale.

Foto: Гордон

Solicitat de Realitatea.md, avocatul ce reprezintă interesele judecătorului, Iulian Balan, a reiterat că clientul său a cerut azil politic, dar Comisia cu privire la problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova i-a respins cererea.

În context, Nikolai Chaus s-a adresat în instanță privind controlul legalităţii actelor administrative ale preşedintelui Republicii Moldova. Cererea sa a fost pusă pe rol la Judecătoria Centru, iar acum - până aceasta nu va fi examinată, Judecătoria Buiucani nu poate să se expună în legătură cu extrădarea judecătorului.

„Din păcate, până acum, nu a avut loc o ședință lucrativă la Judecătoria Centru. Nikolai Chaus se prezintă la toate ședințele de judecată stabilite”, a mai punctat Iulian Balan.

Totodată, pe portalul instanțelor naționale este menționată că o ședință „N.C. vs Președinția Republicii Moldova” a fost fixată pentru data de 28 mai 2018.

(Click pentru a mări imaginea)

Realitatea.md scria, anterior, că Nikolai Chaus se află în arest la domiciliu într-un apartament cu chirie, după ce instanța de la noi a eliberat o decizie pe data de 25 aprilie 2017.

Judecătorul este învinuit că ar fi primit o mită generoasă pentru a lua o decizie în favoare unei persoane acuzate de vânzarea drogurilor. Acesta a ascuns banii în borcane pe care le-a îngropat în grădina din fața casei. Chiar dacă a fost prins în flagrant delict, magistratul nu a putut fi arestat pentru că Rada Supremă a Ucrainei nu a permis acest lucru. Ulterior, el a fost anunțat în căutare internațională și reținut în Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Controversatul judecător ucrainean Nikolai Chaus a fost reținut în Republica Moldova

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.8149%
USD USD 16.6303 0.0217%
RUB RUB 0.2215 -0.0451%
RON RON 4.0373 -0.8643%
UAH UAH 0.5908 -0.3542%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile