Logo Realitatea.md

Abia acum a început informarea cetățenilor despre interdicția traversării frontierei cu mașini cu numere transnistrene

25 Ianuarie 2021, 14:14 // Actualitate

Deși din data de 15 ianuarie curent, cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană nu mai pot traversa frontiera de stat cu numere de înmatriculare a așa numitor autorități din stânga Nistrului, cel puțin conform modificărilor operate la legislație, campanii de informare la acest subiect a populației din zonă au fost lansate abia astăzi, anunță Biroul Politici pentru Reintegrare.

Foto: sputnik.md

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare instituțiile de profil demarează campania de informare a locuitorilor din regiunea transnistreană ce traversează cu mijloacele de transport punctele de trecere ale frontierei de stat a Republicii Moldova referitor la categoriile de plăci și de acte însoțitoare ce urmează a fi obținute și deținute în vederea participării în traficul rutier internațional.

Această măsură vine să faciliteze realizarea măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului și să eficientizeze activitatea punctelor de înmatriculare a autovehiculelor din orașele Tiraspol și Râbnița, în vederea sporirii dinamicii de înmatriculare cu plăci și cu certificate de model neutru, dar și a conformării la exigențele cadrului normativ național.

Este de remarcat faptul că scopul campaniei informaționale vizate constă în colectarea și analiza datelor statistice de pe teren, notificarea conducătorilor auto din regiune despre rigorile legislației în vigoare și cerințele tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, cu ulterioara aprobare a unei decizii instituționale consolidate în acest sens.

Precizăm că, în conformitate cu Legea nr. 170 din 2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative, autoritățile de la Chișinău și Kiev au planificat ca, începând cu data de 15 ianuarie 2021, mijloacele de transport din regiunea transnistreană să poată traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv cu Ucraina, în condițiile în care dețin plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, agreate în cadrul procesului de negocieri însoțite cu semnul distinctiv al statului „MD”.

Astfel, autoturismele care vor avea numere de înregistrare cu însemnele specifice transnistrene și emise de așa numitele autorități separatiste nu vor putea traversa hotarul Ucrainei și nici nu vor avea acces în partea dreaptă a Nistrului.

Din considerentul că nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii despre modificările operate la legislației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a solicitat Ucrainei amânarea interdicțiilor de circulație pe teritoriul ei a mașinilor cu numere transnistrene, în conformitate cu noul regim de transport.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile