Logo Realitatea.md

Acțiunile și politicile adoptate de Ministerul Educației în scopul dezvoltării competențelor digitale a elevilor, discutate azi la Comrat

24 Octombrie 2020, 17:19 // Actualitate

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a participat astăzi, 24 octombrie, la cea de-a VI-a ediție a Forumului Internațional „Invest Găgăuzia 2020”, organizat la Comrat. Misiunea Forumului este de a atrage investiții în UTA Găgăuzia, orientate spre dezvoltarea regiunii.

foto: mecc.gov.md

În cadrul secțiunii „Regionalizarea sectorului IT și BPO în Republica Moldova”, ministrul Igor Șarov a vorbit despre acțiunile și politicile adoptate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în scopul dezvoltării competențelor digitale, IT și STEM a elevilor și cadrelor didactice.

„Întrucât tehnologiile informației şi comunicațiilor se dezvoltă foarte rapid, actualizarea conținuturilor educaționale, pregătirea cadrelor didactice, precum și corelarea activităților educaționale cu necesitățile actuale și viitoare ale pieței muncii, dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente moderne devin o necesitate iminentă. Dezvoltarea abilitaților digitale este o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru a pregăti elevii pentru societatea digitalizată de astăzi, iar atenția tuturor sistemelor educaționale din alte țări se îndreaptă spre modernizarea educației”, a subliniat oficialul.

În context, ministrul Igor Șarov a menționat că în ultimii cinci ani au fost dezvoltate o serie de discipline opționale, axate pe obiectivul formării competențelor digitale și de utilizare eficientă a tehnologiilor informaționale moderne. „În anul 2018, în cadrul dezvoltării curricula în învățământul primar, la disciplina Educație tehnologică au fost incluse două module noi – Educație digitală (pentru clasele I-IX) și Robotică (pentru clasele IV-IX). Totodată, curricula la disciplinele școlare, ediția 2018 și 2019, au la bază abordarea conținuturilor prin aplicarea metodologiei STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică). Abordarea metodologiei STEAM în învățământul din Republica Moldova este o provocare, o evadare din tiparele curriculumului precedent”, a mai menționat ministrul Educației.

Oficialul a precizat că în prezent toate acțiunile MECC sunt îndreptate în scopul asigurării instituțiilor de învățământ cu tehnică de calcul și dezvoltării competențelor digitale ale cadrelor didactice.

Cea de-a VI-a ediție a Forumului Internațional „Invest Găgăuzia 2020” se desfășoară în perioada 23-24 octombrie. La forum au participat delegații din mai multe țări, printre care Rusia, Turcia, România, Belarus și Italia, precum și antreprenorii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ediția din acest an și-a propus să aducă în vizor subiecte actuale precum modele de dezvoltare economică a regiunii în contextul pandemiei generate de COVID-19, digitalizarea economiei și a afacerilor, atragerea investițiilor și promovarea parteneriatelor.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile