Logo Realitatea.md

Academicianul propus pentru funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei

06 Martie 2019, 12:27 // Actualitate
Adunarea Generală a Secției științe exacte și inginerești a ales candidatura pentru funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). Este vorba despre academicianul Ion Tighineanu care a exercitat interimatul, după ce a plecat Gheorghe Duca.

Propunerea a venit din partea academicianului (acad.) Sveatoslav Moscalenco, care a făcut o trecere în revistă a activității științifice a candidatului, acad. Mircea Bologa și acad. Nicolae Andronati.

Totodată, o recomandare în susținerea candidaturii lui Ion Tighineanu a venit și din partea acad. Isaac Bersuker, care actualmente activează în SUA.

Votul a fost deschis. În favoarea candidaturii acad. Ion Tighineanu, la funcția de președinte al AȘM, s-au pronunțat 33 membri ai Adunării Generale a Secției.

Potrivit legii cu privire la AȘM, președintele Academiei este ales de către Adunarea Generală prin vot secret, o dată la 4 ani, pe cel mult două termene, dintre membrii titulari ai Academiei. Procedura de alegere şi mandatul acestuia sunt stabilite în Statutul AȘM.

Realitatea.md amintește că fostul președinte al AȘM și-a dat demisia în toamna anului 2018. Deși decizia sa de a se retrage din funcție coincide cu procesul penal referitor la salariul său și cel al soției sale, Gheorghe Duca spunea atunci că, la baza acesteia, stau mai multe probleme de sănătate cu care se confruntă.

CITEȘTE ȘI:

Președintele AȘM, Gheorghe Duca, și soția sa au acumulat anul trecut o avere de circa 1,4 milioane de lei și un automobil nou

Dosarul în privința fostului președinte al AȘM, Gheorghe Duca și soției acestuia, transmis în instanță

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4181 0.0382%
USD USD 17.2037 0.0809%
RUB RUB 0.2264 0.1770%
RON RON 4.1911 0.0692%
UAH UAH 0.6051 -0.1815%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile