Logo Realitatea.md

Acces extins la Programul ”Prima casă”. Vor putea aplica și persoane care nu dețin în proprietate exclusivă o locuință

15 Iunie 2018, 13:56 // Economie

La Programul de stat ”Prima casă” vor putea aplica și persoanele, care nu dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință, cu o suprafață locuibilă de peste 6 m2 pentru fiecare membru al familiei. Deputații, în ședința plenară de astăzi, au examinat și aprobat în prima lectură, un proiect de modificare și completare a unor acte legislative în acest sens.

Foto: maestrul.net
Noile modificările prevăd, de asemenea, ca proprietarii unor locuințe din localitățile rurale ca urmare a moștenirii sau a actului de donație și care nu sunt folosite de către aceștia, la fel, să fie considerați eligibili. Excepție vor face doar cazurilor deținerii cu drept de proprietate a unor locuințe din localitățile rurale din componența municipiului Chișinău.
 
Prin acest proiect de lege se mai propune precizarea perioadei de calculare a comisionului de garantare, și anume din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului și până la achitarea integrală a creditului, iar în caz de executare a garanției de stat – până la vânzarea locuinței ipotecate.
 
Totodată, se va completa Codul fiscal și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 în scopul susținerii persoanelor beneficiare de compensații bănești acordate din bugetul de stat participanților la Programului de stat „Prima casă”. Se propune ca sumele compensației bănești acordate din bugetul de stat să constituie surse de venit neimpozabile pentru beneficiari și, respectiv, aferent acestora nu se vor calcula contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.
 
Această modificare face parte din setul de măsuri ce au drept scop susținerea și facilitarea accesului angajaților autorităților/instituțiilor bugetare la achiziția unei locuințe în cadrul Programului de stat „Prima casă”. Modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor persoanelor participante la Programul de stat „Prima casă” vor fi stabilite de Guvern.
 
De menționat că circa 160 de persoane sunt deja deținători de contracte și aproximativ 2000 de persoane au solicitat să aplice la program. Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.
 
Realitatea.md amintește că la 21 martie Ministerul Finanțelor a lansat Programul ”Prima Casă”, care vine în susţinerea tinerilor din R. Moldova, dornici de a-şi cumpăra o locuinţă, dar care nu au bani suficienţi şi nici ce să pună în gaj, pentru a lua un împrumut ipotecar. Respectiv, a fost lansat și un site oficial destinat acestui program.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile