Logo Realitatea.md

(VIDEO) Aceeași companie - în spate! Cetățeni moldoveni, blocați deja pe aeroportul din Praga. Și-au cumpărat bilete, dar zborul le-a fost anulat

02 Aprilie 2020, 19:25 // Societate

Cetățeni moldoveni, numărul cărora nu este cunoscut exact încă, stau blocați de dimineață în aeroportul din Praga de unde urmau să zboare cu o cursă charter spre Chișinău. Nu au zburat și până la această oră fac apel să fie ajutați. Ei au povestit că au cumpărat biletele de la compania aeriană cehă „Czech Airlaines”, prin intermediul unei companii de transport din Republica Moldova, nimeni alta decât „Ednateric TRANS”.

De altfel, ultima companie este înregistrată pe numele Nataliei Begu, soția coproprietarului companiei „Transeric Tur”, Eduard Begu. „Transeric Tur” a mai fost implicată într-o situație similară chiar acum câteva zile. Atunci, 220 de cetățeni moldoveni au rămas blocați pe aeroportul din Paris. Au înnoptat acolo și au reușit să vină abia peste o zi acasă.

Foto: zdg.md

Inițial, cursa Praga-Chișinău urma să aibă loc pe 1 aprilie, dar a fost ulterior transferată pentru azi, 2 aprilie, pentru ora 09:00. Pasagerii au ajuns la aeroport și li s-a spus trei ore diferite la care vor zbura acasă, ca într-un final să nu mai zboare.

Un bărbat care se numără printre pasagerii cursei în cauza a vorbit cu Andrian Candu, președintele grupului parlamentar „Pro Moldova”.

O altă femeia, tot una dintre pasagere, a povestit pentru ZdG.md că poliția și reprezentanții aeroportului ceh au spus că deja cursa rezervată este anulată.

„Ne impun să ieșim să ieșim din sala de tranzit și să mergem să ne pună ștampila că am ieșit înapoi din vamă, ca să stăm acolo în sala de așteptare. Compania așa și nu ne-a contactat. La un moment dat, apăruse pe ecran ora 23.00, dar deja acolo nu mai există cursa asta. Gențile ni le-au dat jos din avion, aici tot vine poliția și ne spune să ieșim, pentru că nu trebuie să stăm aici”, a povestit femeia pentru sursa citată.

Tot ea a mai spus că o cetățeană moldoveancă s-a oferit să le cumpere produse alimentare. Un video în care a fost surprins momentul în care sunt împărțite produsele a fost publicat de tv8.md.

Amintim despre ce s-a întâmplat cu cursa din Paris

Problema cursei Chișinău-Paris a constat în faptul că „Transeric Tur” nu a coordonat cu autoritățile Republicii Moldova și, respectiv, zborurile nu au fost autorizate. Pasagerii au achitat 300 de euro pe bilet, ulterior ei s-au plâns că le-a mai fost cerută suma de 30 de euro. Până la urmă, Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborurile și cetățenii moldoveni au ajuns acasă, dar cu întârziere.

Escroci sau nu?

Atât premierul Ion Chicu, cât și președintele Igor Dodon i-a numit pe proprietarii companiilor escroci. Ba mai mult, s-a anunțat că vor fi sancționați în acest sens. Totodată, deputatul PPDA Alexandru Slusari a înaintat un demers către Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a elucida circumstanţele care trezesc suspiciunea că cineva încearcă să profite de nevoele conaționalilor.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Oleg Țulea oferă detalii despre repatrierea moldovenilor, după ce a avut o ședință cu șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile