Logo Realitatea.md

Acordul de Asociere UE-RM: Guvernul va trebui să realizeze anul acesta circa 2/3 din măsurile stabilite, potrivit IPRE

12 Martie 2019, 19:15 // Actualitate

Rezultatele evaluării cantitative ale IPRE arată că, pe parcursul anului 2018, Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE (PNAIAA II) a fost realizat în proporție de 48,8%.

Rata generală de îndeplinire, în raport cu toate măsurile planificate până la sfârșitul anului 2018 este de 31,9%. În același timp, concluzia principală a analizei calitative este că în a doua jumătate a anului 2018, se atestă în general un progres redus în implementarea a angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere UE-Moldova. 

Acestea sunt principalele constatări ale celui de al patrulea Raport alternativ, prezentat astăzi, de experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic și cu suportul Fundației Konrad Adenauer.

„În 2019 avem cinci ani de la implementarea Acordului de Asociere și suntem în ultimul an de implementare a Agendei 2017-2019 și în dependență de conținutul, viteza și calitatea exercițiului de implementare vom putea defini următorul cadru de implementare. La fel, în 2019 avem 10 ani de implementare a Parteneriatului Estic, unde în cadrul dialogului cu UE și cu statele membre ale PaE, Acordului de Asociere îi revine o parte importantă. Pentru noi este important acest exercițiu de implementare și alături de alți colegi să învățăm din acest Raport Alternativ, pentru a vedea unde sunt acțiunile unde am putea să depunem mai mult efort.

În acest an pentru noi accentul nemijlocit este pe acest unic cuvânt „implementare" și încercăm să consolidăm efortul la nivel instituțional pentru a reuși acest lucru. Sperăm ca recomandările vor reieși din Raportul IPRE ne vor ajuta să prioritizăm acest lucru", a menționat Daniela Morari, secretat de stat pentru integrare europeană, Ministerul afacerilor externe și integrării Europene.

La rândul său, Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independent, Facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății civile a Parteneriatului Estic, a declarat: „Apreciez efortul de monitorizare a colegilor de la IPRE, care este unul foarte pertinent. Devine din ce în ce mai greu din câte înțeleg să evaluezi rezultatele implementării Acordului de Asociere pentru că aceste rezultate sunt din ce în ce mai puține. Anul 2018 a fostul cu provocări foarte mari, iar Republica Moldova a înregistrat regrese pe mai multe capitole.

5 ani de la semnarea Acordului de Asociere este o perioadă în care se putea de realizat mult mai mult. Una din cauze, care este stă la geneza acestor lucruri, este faptul că mai departe de discuții lucrul nu merge, iar aceste rapoarte trebuie să fie urmate și de niște acțiuni din partea guvernării”.

„În perioada imediat următoare, autoritățile trebuie să iși prioritize agenda de reforme interne inclusiv pentru a contribui la relansarea dialogului cu UE odată cu crearea noului Guvern. Acest proces de asemenea trebuie să includă un dialog consolidat și inclusiv cu participarea societății civile și opoziției politică", a adăugat Iulian Groza, directorul executiv IPRE.

Versiunea electronică a Raportului poate fi consultată aici.


Raportul este elaborat în cadrul proiectului IPRE "Monitorizarea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova - UE", realizat în cooperare și cu suportul Fundației Konrad Adenauer. Menționăm că IPRE monitorizează implementarea angajamentelor în cadrul Acordului de Asociere RM-UE din anul 2015.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile