Logo Realitatea.md

Acreditat cu un nou statut. Oficiul Avocatului Poporului, atestat cu nivelul A de către GANHRI

10 August 2018, 12:54 // Societate

Oficiul Avocatului Poporului (OAP) a fost acreditat de către Biroul  Alianței Globale a Instituțiilor Naționale de Protecție a Drepturilor Omului (GANHRI) cu statutul „A”, ceea ce prezintă recunoașterea corespunderi Instituției Ombudsmanului din țara noastră principiilor de la Paris, document care include standardele de bază pentru funcționarea instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului.

Foto:aombudsman.md

„Apreciind eforturile depuse de Oficiul Avocatului Poporului pentru realizarea recomandărilor SCA din 2009, sporirea capacității de promovare și protecție a drepturilor omului în colaborare cu reprezentanții societății civile și recunoscând  provocările de ordin politic și contextul economic în care acesta activează, subcomitetul pentru acreditare a propus reacreditarea instituției cu statutul A”, se arată în documentul semnat.

În scopul de a fortifica OAP și a asigura corespunderea totală a acesteia principiilor de la Paris, SCA a făcut și unele recomandări pe care instituția, dar și autoritățile urmează să le îndeplinească. Acestea se referă la procesul de selectare și numire a Avocatului Poporului, asigurarea pluralismului și diversității în componența echipei Ombudsmanului, finanțării adecvate a OAP și cooperării cu sistemul internațional al drepturilor omului. De asemenea, SCA salutat  adoptarea egii fondatoare a OAP.

Autorităţile publice sunt încurajate să răspundă în timp util la recomandările OAP şi să furnizeze, după caz,  informații detaliate privind măsurile practice şi sistematice întreprinse de îndeplinire a recomandărilor INDO.

Drept răspuns la aceste aprecieri, echipa Oficiului Avocatului Poporului apreciază decizia Biroului GANHRI ca pe o recunoaștere internațională a activității instituției, ceea ce constituie un stimul pentru intensificarea eforturilor de dezvoltare și consolidare a acesteia și exercitarea cu succes a mandatului de promovare și protecție a drepturilor omului.

De menționat că, anterior, în anul 2009, Instituția Națională de Protecție a Drepturilor Omului din Republica Moldova, pe atunci Centrul pentru Drepturile Omului, a fost acreditată cu statutul B, Subcomitetul pentru acreditare (SCA) al GANHRI avansînd obiecții la legea fondatoare a instituției și privind funcționalitatea acesteia.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile