Logo Realitatea.md

Acum este momentul! Poliția îndeamnă persoanele, care dețin ilegal arme, să le predea benevol (VIDEO)

24 Octombrie 2018, 08:46 // Life

Acum este momentul, predă armamentul! Acesta este mesajul lansat de Inspectoratul General al Poliție (IGP) în cadrul unei campanii de informare prin care cetățenii sunt îndemnați să predea benevol armele din posesia ilegală.

Foto simbol: pexels

Campania se va desfășura până pe 23 ianuarie 2019 și are drept scop implementarea recomandărilor şi bunelor practici ale ţărilor europene privind stabilirea periodică, în interval de timp determinat, a unor măsuri suplimentare de încurajare a persoanelor care deţin în posesie ilegală arme, în vederea predării benevole a armelor și absolvirea acestora de răspunderea prevăzută de legislaţia în vigoare.

„Inspectoratul General al Poliției vine cu o inițiativă în fața societății și anume lansarea campaniei „Acum este momentul, predă armamentul!”, campanie prin care ne propunem să sensibilizăm societatea civilă privind pericolul la care se expun deținând o armă ilegal, riscul la care expun copiii și întreaga comunitate. Vă îndemn să aveți încredere în Poliție, aveți tot sprijinul nostru,  iar împreună construim o societate mai sigură” a menționat șeful IGP, Alexandru Pînzari, în cadrul evenimentului de lansare.

Ce trebuie să știe fiecare?

- în momentul depistării armei, nu o luați în mână pentru a evita riscul producerii unei împuşcături involuntare care poate duce la o tragedie;

- asigurați locul unde a fost depistată arma pentru a nu fi admis accesul la armă a membrilor familiei, rudelor, copiilor sau altor persoane străine;

- nu transportați arma de sine stătător la Poliţie;

- informați Poliția la 112 despre depistarea armei, munițiilor și materialelor explozive;

- persoana care a depistat o armă, muniții sau materiale explozive trebuie să aştepte la faţa locului  până la sosirea angajaţilor Poliţiei, cu respectarea tehnicilor de securitate.

În ultimii 10 ani, ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști, au fost scoase din circuitul ilegal circa 19.000 arme de foc deteriorate, cu modificări neautorizate în construcție sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol, care au fost distruse prin  topire, astfel fiind evitat creșterea numărului de incidente și infracțiuni.

De la începutul anului curent, poliția a contracarat 321 de infracțiuni și incidente comise cu aplicarea și folosirea armelor deținute ilegal, în cadrul cărora au fost depistate și ridicate 342 de arme și 4124 muniții din posesie ilegală.

De asemenea, s-a asigurat predarea benevolă a circa 1500 unități de arme confiscate, deteriorate, cu modificări neautorizate în construcție sau marcaj sau predate pentru nimicire, care au fost examinate în cadrul Comisiei de stat pentru evaluarea, bonificarea și rebutarea armelor, cu ulterioara lor nimicire prin topire.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile