Logo Realitatea.md

Acuzații grave la adresa lui Dodon și Chicu. Ar fi complici la înstrăinarea terenului Cimitirului Eroilor Români (DOC)

24 Ianuarie 2020, 15:18 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, și premierul Ion Chicu, sunt acuzați de către președintele organizației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, și deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Lilian Carp, că pe timpul când președintele deținea funcția de ministru al Economiei și Comerțului în 2007, iar prim-ministru funcția de viceministru al Finanțelor au vândut ilegal terenul Cimitirului Eroilor Români de pe strada Decebal 17 din Chișinău.  

Potrivit lui Bilețchi, aceștia au demarat o investigație pentru a identifica cine se face vinovat de înstrăinarea terenului unde sunt înmormântați 1 640 de ostași români, ruși, austrieci, etc, de pe timpul Primului și al Doilea Război Mondial și care astăzi se află în proprietatea unui agent economic și nu poate fi reabilitat, pentru a i se atribui statutul de „Monument protejat” de către stat.

Povestea înstrăinării terenului Cimitirului Eroilor Români

Istoria înstrăinării acestui teren începe în anul 2007, pe când ministru al Economiei și Comerțului era Igor Dodon, iar subaltern și responsabil pentru privatizări și licitații era Igor Grigoriev, (colegul de facultate și cămin al șefului statului, care se presupune că a oferit pozele cu Dodon, el și Prima Doamnă, cum se odihnesc în cele mai de lux locații din lume). Vlad Bilețchi afirmă că, anume aceste perioade, când ei se odihneau în destinațiile date, coincide cu anul când a fost vândut terenul cimitirului.

La data de 28 august, 2007, în adresa Primăriei Chișinău, parvine o scrisoare de la Ministerul Sănătății, prin care se cere „în regim de urgență să fie eliberată autorizația de desființare a bunurilor imobile din strada Decebal 17, adică a Spitalului de Boli Pulmonologice „Chiril Draganiuc”, care era construit pe morminetele ostașilor din Cimitirul Eroilor Români, în perioada sovietică. În aceeași zi, neașteptând răspunsul Primăriei, fie pozitiv, fie negativ, Ministerul Sănătății emite deja o ordonanță, semnată de ministrul de atunci Ion Ababi - „de casat și de demolat bunurile imobile” ce erau construite pe teritoriul Cimitirului.

Extrasul de la Oficiul Cadastral arată că, Institutul de Fiziopneomologie „Chiril Draganiuc” avea terenul în folosință și nu în proprietate, respectiv nu putea să ceară, demolarea și vânzarea acestui teren sau să mădifice caracteristicile juridice ale acestui teren.

Inițial a fost scos la vânzare 1,83 ha din teren. Ulterior, printr-o Hotărâre de Guvern specială a fost majorat terenul la 1,90 ha. Unicul participant la licitația de cumpărare a lotului de teren a fost Buiucani Real Estate Holding, fondat la București, într-un parter, garsonieră în centrul Capitalei României, proprietari ai căruia sunt necunoscuți, căți la procedurile de vânzare-cumpărare, firma a fost reprezentată de către o juristă, Gondiu Cătălina.

Prețul inițial al terenului a fost propus să fie de 65 milioane de lei, ulterior majorat la 67 milioane de lei, iar pe final a fost stabilită suma de 70 de milioane de lei.

La 16 octombrie, 2007 a avut loc ultima ședință a Comisie de concurs pentru privatizarea terenului respectiv, care aprobă oferta firmei Buiucani Real Estate Holding. Totuși, deși era clar că terenul dat pleacă din proprietatea statului, Igor Dodon, dispune ca din Fondul de Rezerză a țării să fie alocate 2 milioane de lei pentru a demola bunurile imobile de pe acest teren, lucru care nu era stipulat în contractul de negociere și vânzare.

Numele funcționarilor implicați în vânzarea terenului Cimitirului Eroilor Români

Viorel Melnic – În 2007 ocupa funcția de viceministru al Economiei și Comerțului, subalternul lui Igor Dodon. Acesta figurează în prezent în Raportul Kroll 2 în urma furtului miliardului. A fost director al Serviciului Vamal în perioada comunistă. Ex-președinte al Consiliului de Administrare al Băncii Unibank, falimentată în urma furtului miliardului. Până în 2015 a fost membru PSRM. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a fost ales deputat pe circumscripția uninominală 48, regiunea transnistreană, însă după o perioadă scurtă și-a depus mandatul de parlamentar.

Boris Golovin – fost viceministru al Sănătății în 2007. Ex-deputat PCRM, care a fuzionat la PDM. Recent, fiind director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pe timpul guvernării democrate, a fost cercetat penal pentru abuz în serviciu, săvârşit în interesul altor persoane, soldat cu urmări grave și cu prejudicierea bugetului statului cu milioane de lei, în urma procurării unui lot de ambulanțe de producție rusească pentru localitățile țării.

Ion Chicu – actualul premier, fost viceministru al Finanțelor în 2007, ministru al Finanțelor pe timpul guvernării democratice și consilier al prim-viceministrei Zinaida Greceanîi de pe timpul guvernării comuniste.

Elena Mocanu – fostă viceminitru a Justiției în 2007 și a fost membră a Uniunii Tineretului Comunist, care în 2010 părăsește PCRM și aderă la Partidul „Moldova Unită”, condus de nimeni altul decât actualul președinte al Curții Constituționale, socialistul Vladimir Țurcan.

Igor Grigoriev – coleg de facultate și de cameră la cămin pe timpul anilor de studenție a șefului statului, Igor Dodon. Tot el spune că Dodon era poreclit în acea perioadă „vizirul” – prin care se rezolvau „toate problemele”. În 2017 acesta a obținut azil politic în Spania, după ce „s-au răcit” relațiile cu Igor Dodon. A fost viceprimar în Orhei, alături de Ilan Șor în 2018. A fost președinte al Companiei de administrare a întreprinderii „Metalferos” și membru al Companiei de administrare a întreprinderii de energielectrică RED Nord. Tot în 2007, a fost director al Agenție Proprietăți Publice.

Ștefan Crigan – a fost și este de 13 ani de zile vicedirector general al Agenției Funciare și Cadastru.

Alina Nedelea – specialistă principală în 2007 în cadrul companiei de privatizare a terenului și figurează și în alte multe licitații de acest gen.

 Gondiu Cătălina – juristă, care a reprezentat compania Buiucani Real Estate Holding, în procesul de privatizare a terenului Cimitirului Eroilor Români. La fel și ea figurează în mai multe licitații de privatizare a bunurilor și proprietăților statului, inclusiv cea de privatizare a fabricii de mobilă Stejaur, care a fost vândută în anul 2006, contra sumei de 21 milioane de lei.

Președintele organizației Unirea-ODIP afirmă că în contractul de cumpărare-vânzare a terenului, câștigătorul licitației de două ori a schimbat scrisoarea de garanție, document care asigură că firma are banii necesari pentru procurarea bunului imobil.

În 2014, la Ministerul Culturii parvine o solicitare, care solicită încluderea Cimitirului Eroilor Români în lista monumentelor  ocrotite de stat. Deși au votat „pro”, unul împotrivă și unul s-a abținut, această decizie, până în prezent nu a fost executată, pentru că dacă s-ar adopta o astfel de decizie, atunci contractul de cumpărare vânzare a acestui teren s-ar anula, iar statul v-a trebui să despăgubească agentul economic.

Tot în 2014, compania Buiucani Real Estate Holding a cerut un aviz Agenției Naționale de Arhiologie, pentru a construi un bloc de oficii și locuințe în clădiri mixte.

Astfel, în urma acestei investigații, cu tot pachetul de documente ce confirmă aceste lucruri, deputatul fracțiunii PAS, Lilian Carp, a depus la Procuratura Generală o sesizare pentru a cerceta și trage la răspundere persoanele care se fac vinovate de înstrăinarea ilegală a celor aproximativ 2 ha de teren a Cimitirului Eroilor Români.

Amintim că, în urmă cu câțiva ani, organizația Unirea-ODIP a lansat campania de strângere de fonduri pentru a repara ceea ce a mai rămas din Cimitirul Eroilor Români – scara monumentală și cei doi piloni de la intrarea în cimitir. Potrivit lui Bilețchi, au fost colectați 260 de mii de lei, bani din care s-au repararea gradul monumental, și a doi piloni, însă nu până la final. De asemenea, au fost evacuate 28 de camioane de pământ, care riscau să se prăbușească peste scări și să le îngroape.

Președintele Unirea-ODIP susține că ar fi necerari în jur de 3-4 milioane de lei pentru a finaliza reabilitarea monumentului dat.

Solicitată de Realitatea.md, pentru a comenta acuzațiile aduse la adresa președintelui, Igor Dodon, șefa Serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu a declarat că „nu sunt agenție de comentat zvonuri și replici ale opoziției”, fără a ne oferi alte explicații. 

Deocamdată, Guvernul nu a venit cu o reacție referitor la acuzațiile aduse premierului, Ion Chicu. Realitatea.md își asumă responsabilitatea pentru a publica ulterior replica sau explicațiile persoanelor vizate în știre. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile