Logo Realitatea.md

Acuzații scandaloase după finala națională Eurovison! Sistemul de vot ar fi fost fals? Reacția organizatorilor

07 Martie 2019, 12:40 // Life

Niciun an nu trece fără scandal la Eurovision. La doar câteva zile după ce Moldova a desemnat-o pe Ana Odobescu învingătoare a preselecției naționale, au apărut primele nemulțumiri și acuzații. Cea mai gravă dintre acestea este că sistemul de vot ar fi fost unul fals, iar numărul de telefon la care publicul trebuia să sune - incorect. Asemenea declarații au fost făcute într-o postare pe Facebook de Mihai Postoroncă, unul dintre reprezentanții echipei cu care a lucrat Vera Țurcanu, participantă și ea la etapa națională a concursului.

"Concursul Eurovision Song Contest Moldova 2019 care a avut loc pe 2 martie la Chișinău a fost pur și simplu un coșmar", a menționat Postoroncă. 

Acesta a mai spus că numărul de telefon afișat pe ecran, la care publicul trebuia să sune pentru a vota nu ar fi fost corect. 

"Cum să afişezi un nr. de telefon pe ecranele televiziunii centrale, ca la urmă ăsta să nu meargă?! Mă refer la nr. 090099901", a explicat acesta.

Mihai Postoroncă a mai precizat că are mii de prieteni care și-au dat votul pentru echipa Verei Țurcanu, însă potrivit TRM, participanta pe care acesta a susținut-o a obținut doar 140 de voturi. El a mai spus că poate demonstra acest lucru prin screenshot-uri cu sms-ul: vot primit. 

Acesta s-a arătat nemulțumit și de faptul că din juriu nu a făcut parte niciun reprezentant de peste hotare, sugerând că juriul a votat în baza relațiilor de cumătrism. 

"Cel mai mult îmi pare rău de compozitorii, aranjorii, textierii, jurnaliştii de peste hotare care au cheltuit mii de euro ca să vină în Moldova (bilete de avion, cazare, mâncare, bani introduşi în aranjamente, piese, costume, dansatori etc), care la urmă rămân în fiecare an cu un gust amar după ce pleacă de aici... "Corruption, corruption my friend" asta e descrierea lor despre Moldova", a subliniat Postoroncă.

Mai mult, Mihai Postoroncă susține că unii dintre participanți ar fi știut încă din ianuarie că Ana Odobescu va fi câștigătoarea. 

"De ce nu ne-au spus şi nouă, ca să nu introducem mii de euro în rahatul ăsta de consurs, în piesă, aranjamente, costume, dansatori etc... Ieri am aflat de la un compozitor de peste hotare că dorea să participe cu o artistă de la noi la Eurovision şi ea i-ar fi spus lui că deja se ştie cine va fi câştigătorul şi nu este sens ca ei să intre în concurs. Când am căutat bine pe Internet, artista aia e bună prietenă cu Ana!"

Postoroncă și-a exprimat nemulțumirea și față de faptul că niciun membru al juriului nu a discutat cu artiștii, după show, aceștia votând fără să comenteze prestația vreunui concurent. 

Solicitat de Realitatea.md, să comenteze acuzațiile aduse de participantul la Eurovision, organizatorul etapei naționale Vitalie Cojocaru a declarat că niciun participant nu a depus, deocamdată, vreo plângere privind rezultatele concursului.

Cojocaru le-a mai sugerat participanților nemulțumiți să prezinte dovezi convingătoare privind eventuale nereguli în organizarea și desfășurarea show-ului. Cât privește afirmația, potrivit căreia, publicul a fost îndemnat să voteze la un număr de telefon incorect, Vitalie Cojocaru susține că același număr de telefon este folosit de mai mulți ani, iar toate datele privind numărul de voturi exprimate prin sistemul televot sunt procesate de compania contractată de organizatorul Eurovision. 

Moldova a ales! ACEASTA este melodia care ne va reprezenta țara la Eurovision 2019 de la Tel Aviv (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4404 -0.3802%
USD USD 17.5494 0.3029%
RUB RUB 0.2654 0.7211%
RON RON 4.1118 -0.4720%
UAH UAH 0.6979 0.6054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile