Logo Realitatea.md

Administrația USM: Căminele sunt avariate și uzate fizic și moral. Reducerea numărului de cămine, însă, nu afectează accesul în ele al studenţilor

29 August 2016, 16:50 // Societate

Administrația Universității de Stat din Moldova vine cu explicații referitor la demolarea unor cămine. Conducerea universității susține că decizia vine în contextul în care acestea sunt avariate, iar exploatarea lor în continuare ar fi pus în pericol viața studenților, care ar fi locuit în ele. 

„Modernizarea infrastructurii USM, în special, a căminelor universitare, realizată în temeiul Contractului Investiţional, încheiat între USM şi Compania de construcţii ,,Lagmar Impex’’, autorizat prin Hotărârile de Guvern din martie 2013 şi iulie 2014, precum şi prin deciziile respective ale Senatului USM, aprobate de Ministerul Educaţiei, a intrat în vizorul mass media. Constatăm cu regret că efortul USM de a oferi studenţilor condiţii de trai mai bune, conforme standardelor moderne, este interpretat de unele mass media distorsionat, manipulatoriu, făcând uz de fals”, se menționează într-un comunicat al instituției. 

Administrația USM declară că reducerea numărului de cămine, însă, nu afectează accesul în ele al studenţilor: „Către anul 2008 USM, având 26 de mii de studenţi, dispunea de 16 cămine cu 3 mii de locuri. Altfel spus la fiecare loc în cămin pretindeau circa 9 studenţi. Vom remarca că, în bună parte, căminele respective, în special cele amplasate pe str. Pan Halipa, erau uzate fizic şi moral. Din acest motiv, cu trei-patru ani în urmă căminele nr. 8 şi 9 au fost închise (apoi casate). Ulterior acelaşi destin l-au avut căminele  6 şi 7. În 2016 USM, având 12 mii de studenţi, dispune de 11 cămine cu 2100 de locuri sau la un loc în cămin pot pretinde circa 6 studenţi. Astfel, ponderea respectivă este cu mult mai bună faţă de anul 2008. E de menţionat că în acest răstimp au fost modernizate cardinal două cămine din str. Gh.Caşu ce oferă condiţii moderne de trai (apartamente cu două camere!). În aceste condiţii cererea şi oferta nu sunt afectate”. 

Reprezentanții Universității menționează în acest context că înainte de a se lua decizia demolării construcțiilor, acestea au fost supuse unei expertize tehnice, în urmă căreia s-a constatat starea lor de avariere: „Închiderea căminelor menţionate astfel a devenit o necesitate stringentă, deoarece starea lor putea pune în pericol viaţa studenţilor în condiţiile cutremurelor tot mai frecvente din regiune”.

Menționăm că la sfârșitul săpătămânii trecute căminul nr. 9 al USM a fost demolat, în locul acestuia urmând a se construi un bloc de locuit cu 50 de apartamente, care ar urma să fie vândute angajaților universității la un preț preferențial.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile