Logo Realitatea.md

(UPDATE) Adresare către conducerea statului privind presupuse scheme la CNOS: Ar fi vorba de o fraudă de 1 milion de euro

23 Iulie 2019, 13:10 // SPORT

UPDATE 2: (VIDEO) Juravschi, despre acuzațiile care sunt aduse Comitetului Olimpic: „Oamenii ăștia au stat cu cuțitul la spate și numai au trișat”

UPDATE 1: (doc) Replica CNOS: Nu există nicio „Asociație a sportivilor și antrenorilor”. A fost un atac

Lotul de pământ care a fost destinat pentru construcţia sediului Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei (CNOS) a fost alocat gratuit de către Consiliul municipal din Chișinău. Potrivit Asociației Sportivilor si Antrenorilor din Moldova, în 2018, acest teren a fost vândut companiei de construcţii Exfactor-Grup cu doar 9 milioane de lei, deşi preţul de piaţă depăşeşte cifra 1,5 milioane de euro.

Foto: moldovenii.md

Profitul substanţial nu a revenit instituţiei sportive CNOS şi nici sportului moldovenesc. Acest caz, dar şi schemele de corupţie care predomină în ultimii ani la CNOS, au servit drept pretext pentru o Scrisoare Deschisă a Asociaţiei Sportivilor şi Antrenorilor din Moldova către conducerea ţării.

Asociația se adresează președintelui țării, Igor Dodon, prim-ministrei, Maia Sandu și președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi:

„Noi, un mare grup de sportivi de performanţă şi antrenori emeriţi ai Moldovei, cei, care zi de zi duc faima ţării noastre peste hotare şi înbunătăţesc imaginea ei sportivă, CEREM în mod convingător SĂ SISTAŢI nelegiuirile şi fraudele financiare la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei.

Comisioanele ilegale la primirea burselor olimpice, cumpărarea echipamentului sportiv la preţuri ridicate, soluţionarea problemelor sportive prin scheme de mită, sustragerea fondurilor publice, vânzarea acreditărilor la competiţiile internaţionale, inclusiv la Jocurile Olimpice, afaceri de familie, standarde duble la utilizarea bugetului de stat şi a fondurilor Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), - sunt doar unele din toate „performanţele” care formează cartea de vizită a CNOS. Din păcate, trebuie să recunoaştem, că în această organizaţie se gândesc mai mult la înbogăţirea personală, decât la nevoile sportivilor şi antrenorilor, majoritatea dintre care trăiesc în sărăcie şi în cămine modeste (cazul campionului european la lupte Victor Ciobanu).

Cazul de vânzare ilegală a terenului care a fost destinat pentru construcţia sediului CNOS, este în general o mare batjocură de sportul naţional. Acest lot de pământ a fost alocat gratuit de către Consiliul municipal din Chişinău (anexă - Procese), deci CNOS nu a avut nici un drept de a pune această proprietate în uz comercial. Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei este o organizaţie publică, care, conform Statutului, nu are asemenea împuterniciri. De ce această întrebare nu a fost discutată în prealabil şi aprobată la Adunarea Generală a CNOS? De ce contractul de vânzare-cumpărare a terenului nu a fost semnat de preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi, ci de  vicepreşedintele Nicolae Piatac, la care sunt multe întrebări legate de alte proiecte dubioase? De ce în contract este indicată suma 9 mln. de lei, atunci când este cunoscut din surse sigure, că cumpărători au fost mai mulţi, iar unii dintre ei erau gata să acorde şi suma 2 mln. euro? De ce CNOS tăinuieşte profitul de peste 1 mln. euro? Întrebări sunt mai multe, decât răspunsuri... 

Interesant că după decizia Comitetului executiv al CNOS, imediat s-a alocat suma 200.000 de lei pentru crearea Muzeului Olimpic, care, de fapt, există deja de câţiva ani. Cu astfel de abordări, suntem siguri, că pentru promovarea sportului autohton puţin ce va rămâne din urma acestui proiect dubios...     

În lupta pentru combaterea corupţiei trebuie să contribuie toţi: şi libertatea cuvântului, şi concurenţa politică, dar şi obligaţiunile reale ale autorităţilor faţă de alegătorii săi. Privitor la activitatea CNOS sunt disponibile multe documente, care ar prezenta interes pentru organele de drept, dar se crează impresia, că societatea din anumite motive nu doreşte ca unele fraude financiare să fie discutate. În general, este uimitor că sustragerea fondurilor bugetare cu implicarea CNOS se întâmplă regulat, dar statul, cu părere de rău, se pare că nu are instituţii pentru lupta cu corupţia.

Comunitatea sportivă a Moldovei pentru Nicolae Juravschi nu este o autoritate. El reuşeşte să închidă gura oricui. „Eu sunt dublu campion olimpic! Tu cine eşti?”. Nimeni nu pune la îndoială meritele lui sportive pentru ţară, dar calităţile lui manageriale de a conduce mişcarea olimpică lasă de dorit. Unica lui „performanţă” este îmbogăţirea ilicită pe seama sportului moldovenesc.

Actualmente este în plină desfăşurare colectarea semnăturilor reprezentanţilor comunităţii sportive contra corupţiei olimpice, dar deja mulţi dintre noi au fost avertizaţi de posibilele consecinţe negative. Anume din acest motiv noi încă nu ataşăm originalul scrisorii cu toate semnăturile, cu atât mai mult că toată lumea cunoaşte relaţiile conducerii CNOS cu structurile criminale.

Vă rugăm să ajutaţi sportul autohton, în caz contrar, mulţi dintre noi vor fi nevoiţi să părăsească ţara şi să-şi caute norocul în străinătate, de altfel, cum procedează compatrioţii noştri. Acum principalul factor trebuie să fie transparenţa. Numai astfel sportul naţional va putea supraveţui fenomenului corupţiei”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile