Logo Realitatea.md

(UPDATE) Asociația Națională „COPYRIGHT” va solicita demisia directoarei AGEPI, Lilia Bolocan. Reacția agenției!

14 Martie 2019, 15:36 // Societate

Adunarea generală a Asociației Naționale „Copyright”, unde și-au expus părerea peste 120 de titulari de drepturi – autori și interpreți din Republica Moldova, va solicita Guvernului și conducerii Republicii Moldova „eliberarea Liliei Bolocan din funcția de director general al AGEPI”.

foto: Realitatea.md

Membrii au discutat despre faptele contradictorii, îndreptate împotriva drepturilor și intereselor autorilor și interpreților din Republica Moldova, inclusiv lezarea drepturilor constituționale ale titularilor de drepturi de autor și conexe, întreprinse de către Directorul General al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Lilia Bolocan, se arată într-un comunicat.

Asociația Națională „Copyright” a motivat decizia enumerând mai multe acțiunile ilegale care ar fi fost efectuate de către Lilia Bolocan:

  • promovarea unui proiect de lege anticonstituțional, esența căruia lezează drepturile autorilor și interpreților, fapt constatat și confirmat de către organizațiile internaționale de profil, poziția oficială a cărora a fost prezentată Parlamentului, Guvernului și Președintelui Republicii Moldova;
  • favorizarea unor companii în detrimentul drepturilor titularilor de drepturi de autor și conexe (acțiune soldată cu pornirea investigației penale de către Centrul Național Anticorupție, reieșind din caracterul penal al acesteia);
  • pricinuirea daunelor materiale comunității autorilor și interpreților, prin neîndeplinirea obligațiilor de serviciu prevăzute de lege, și anume prin tergiversarea emiterii deciziei de desemnare a unei organizații de gestiune colective care să reprezinte interesele unor categorii de titulari de drepturi.

Solicitați de Realitatea.md pentru o reacție în acest sens, reprezentanții din cadrul serviciului de presă al AGEPI au spus că vor reveni.

UPDATE: „Domeniul protecției proprietății intelectuale este unul complex și, dat fiind creșterea importanței sale, e și logic să avem situații când se ciocnesc interesele diferitor părți interesate. În aceste circumstanțe, AGEPI are datoria de a interveni cu propuneri și reglementări care ar asigura respectarea drepturilor tuturor celor vizați. Admitem că nu toți pot fi mulțumiți de acțiunile noastre, dar pentru AGEPI este important să asigure un cadru de reglementare adecvat, transparent, chiar și cu riscul de a provoca anumite nemulțumiri.

Reiterăm și pe această cale că AGEPI are un singur interes - de a asigura o abordare echidistantă și profesionistă în procesul de reglementare a domeniului din gestiune. Acționăm în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova și în interesul cetățenilor, iar acuzațiile cu care vin unii dintre cei nemulțumiți de abordarea noastră le trecem în contul emoțiilor și intereselor de moment”, este reacția plasată pe site-ul oficial al Agenție.

Asociația Obștească AN «COPYRIGHT» este Organizație de Gestiune Colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe care a fost înregistrată la Ministerul Justiției al Republicii Moldova la data de 21.09.2004. Conform statutului, AN «COPYRIGHT» are ca activitate principală gestiunea pe principii colective a drepturilor patrimoniale de autor şi a drepturilor conexe. Asociația este și membru al CISAC (Confederația Internațională a Societăților Autorilor și Compozitorilor).

Citeste tot despre: AGEPI, asociație, Copyright, demisie
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile