Logo Realitatea.md

Adunarea Generală a Judecătorilor a eșuat din lipsă de cvorum. Magistrații prezenți acuză guvernarea de presiuni și intimidări (VIDEO)

25 Octombrie 2019, 11:48 // Actualitate

Ședinața Adunării Generale a Judecătorilor de astăzi s-a terminat fără ca să mai aibă loc din lipsă de cvorum. Asta în condițiile în care, din numărul total de 396 de magistrați, la ședință s-au prezentat doar circa 170, iar pentru asigurarea cvorumului aveau nevoie de cel puțin 200. Magistrații care s-au prezentat la ședință au acuzat actuala guvernare și organele de forță că nu le-au asigurat dreptul constituțional la întrunire și au supus magistrații unor intimidări.

Deși în sală existau circa 170 de magistrați, la un moment dat aceștia au început să părăsească sala, iar astfel un judecător de la Judecătoria Chișinău a anunțat că nu există cvorum pentru desfășurarea ședinței. „Astăzi, suntem aici cu drept legal, chiar dacă nu avem cvorum. Asta nu ne împiedică pentru a discuta problemele pe care le avem în sistem. Îi îndemn pe toți care doresc să-și expună opiniile, inclusiv proiectele de modificare a unor legi, poate cineva vrea să-și expună poziția cu privire la opinia Comisiei de la Veneția. Haideți să discutăm”, a îndemnat magistratul.

Cu toate acestea, nimeni dintre magistrați nu s-a încumetat să iasă pe scenă pentru a discuta pe marginea subiectelor propuse. Astfel, la un moment dat, sala a rămas aproape goală.

Judecătorul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Ion Chirtoacă, a menționat că organele de drept, care sunt obligate să asigure ordinea publică, nu au asigurat astăzi dreptul judecătorilor la întrunire. Astfel, acesta a menționat că actuala guvernare nu face altceva decât să mimeze reforma Justiției, iar astfel, „călăii fostei guvernări se transformă în victime”.

„Reforma justiției trebuie să o începem de la CSM. Astăzi, acest guvern susține membrii care au fost exponenții guvernării PD. Acum doar se mimează reforma Justiției. Nu poți să faci o reformă reală, atunci când foștii călăi se transformă astăzi în victime”, a declarat judecătorul.

El a mai spus că cvorumul ședinței nu a fost asigurat din cauza presiunilor și intimidărilor, iar la unele judecătorii, pentru a nu permite judecătorilor să participe la Adunare, a fost organizată astăzi „Ziua Ușilor Deschise”. Potrivit lui Ion Chirtoacă, o asemenea situație este la Edineț, Soroca și Orhei.

„Am fost amenințat direct că se va intra cu buldozerul în justiție. Asemenea intimidări cum se întâmplă astăzi în Justiție nu a fost niciodată”, a conchis el.

Deocamdată nu se cunoaște când va avea loc următoarea ședință.

Amintim că, la data de 27 septembrie curent, judecătorii s-au întrunit în ședință luând decizia de a demite membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Aceștia însă nu au recunoscut deciziile, refuzând să se conformeze.

Vedeți și: S-a decis ridicarea mandatelor a șapte membri ai CSM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile