Logo Realitatea.md

Adunarea Națională a Ungariei va continua să susțină Parlamentul Moldovei în procesul de consolidare a capacităților instituționale

09 Octombrie 2018, 15:35 // Politica

Proiectele de modernizare a Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova au fost prezentate de Secretarul general al Legislativului, Ala Popescu la întrevederea cu delegația Secretariatului Adunării Naționale a Ungariei, condusă de Secretarul general, Gyӧrgy Such.

Foto: parlament.md

Secretarul general al Parlamentului s-a referit la implementarea Sistemului Informațional e-Parlament, inclusiv a celor  3 componente: circulația electronică a documentelor, e-votul și noul site al Parlamentului. Implementatorul proiectului este o companie macedoneană, iar proiectul va fi implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și partenerilor PNUD.

Ala Popescu a menționat schimburile de experiență și bune practici între funcționarii parlamentari din diferite țări, expertiza oferită de experții străini Parlamentului în armonizarea legislației, precum și organizarea activităților de instruire în cadrul Proiectului Twinning „Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE”, finanțat de Uniunea Europeană.

De aseemnea, Ala Popescu a mulțumit experților ungari pentru sprijinul oferit Parlamentului Republicii Moldova în procesul de consolidare a capacităților instituționale și a solicitat sprijinul Adunării Naționale a Ungariei și pentru următoarea legislatură a Parlamentului. Totodată, Secretarul general al Parlamentului a propus semnarea unui Memorandum de cooperare și schimb de experiență între secretariatele Parlamentelor din cele două țări.

La rândul său, Secretarul general al Adunării Naționale a Ungariei, Gyӧrgy Such a salutat proiectele de modernizare aflate în proces de implementare și a încurajat continuarea acestora. Gyӧrgy Such a precizat că Adunarea Națională a Ungariei va continua să susțină Parlamentul Republicii Moldova, să împărtășească din experiența acumulată, Proiectul Twinning contribuind la consolidarea relațiilor între parlamentele celor două țări.

Amintim că, delegația Secretariatului Adunării Naționale a Ungariei, condusă de Secretarul general, Gyӧrgy Such efectuează, astăzi, o vizită la Parlamentul Republicii Moldova. Din componența delegației Secretariatului Adunării Naționale a Ungariei mai fac parte vicedirectorul pentru finanțe și administrare, Emil Bakos, vicedirectorul pentru legislație, Tibor Bárány și șeful echipei pentru asistență tehnică, Zoltán Horváth.

Parlamentul Republicii Moldova a semnat un Acord de cooperare interparlamentară cu Adunarea Națională a Ungariei în 2005, precum și un Acord de cooperare privind parteneriatul strategic în 2012.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile