Logo Realitatea.md

Adunarea Parlamentară GUAM și Adunarea Baltică au semnat la Chișinău o declarație comună. Ce prevede documentul

30 Septembrie 2018, 09:31 // Politica

Adunarea Parlamentară GUAM și Adunarea Baltică subliniază importanța menținerii unei asistențe semnificative, specifice și adaptate din partea UE. Despre aceasta se menționează în declarația comună a Adunării Parlamentare GUAM și a Adunării Baltice, semnată, la 28 octombrie curent, la Chișinău, în cadrul celei de-a 11-a sesiuni a Adunării Parlamentare GUAM.

Foto: parlament.md

Documentul salută progresul înregistrat în cooperarea cu UE a statelor membre GUAM, realizările în procesul de liberalizare a regimului de vize cu UE și îndeamnă să fie facilitat în continuare procesul de integrare europeană a țărilor GUAM aspirante.

Participanții la sesiunea AP GUAM și-au exprimat preocuparea profundă în privința conflictelor armate/prelungite de pe teritoriile statelor GUAM, care subminează pacea, securitatea și stabilitatea regională și internațională. Documentul condamnă actele continue de agresiune armată împotriva statelor GUAM, încălcarea sistematică și gravă a drepturilor omului și libertăților fundamentale. Oficialii și-au reiterat suportul pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și inviolabilitatea hotarelor statelor GUAM, recunoscute la nivel internațional și pentru soluționarea pașnică a conflictelor. În context, participanții au reiterat importanța menținerii subiectului conflictelor prelungite din statele GUAM și combaterii intervenției străine în procesele electorale în topul agendei internaționale.

Potrivit declarației, potențialul Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică trebuie explorat pentru a promova cooperarea multilaterală în regiune și a contribui la crearea unei regiuni de pace, securitate, stabilitate și dezvoltare durabilă.

Documentul mai subliniază importanța strategică a asigurării interconectivității în domeniile transportului și energiei, contribuind la securitatea energetică și a transportului în Europa și oferind acces pentru noi piețe în Asia. Declarația mai relevă importanța promovării comerțului, investițiilor și contactelor dintre întreprinderi. În context, participanții la sesiunea AP GUAM au salutat implementarea inițiativelor emblematice ale GUAM – Conceptul Coridorului de Transport și Acordul pentru înființarea zonei de liber schimb dintre statele membre GUAM, care au drept scop sporirea atractivității regiunii pentru tranzit, comerț și investiții.

Declarația mai arată că o atenție deosebită în cooperare va fi acordată schimburilor culturale, educației, sportului și turismului, științei și inovării, precum și implicării tinerilor. Participanții au convenit să faciliteze în continuare parteneriatele internaționale, cooperarea cu organizațiile regionale și internaționale, precum și să contracareze terorismul, extremismul violent și separatismul, să combată crima organizată transnațională, traficul ilicit de droguri și ființe umane, să asigure securitatea cibernetică.

Amintim că, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit cea de-a 11-a sesiune a Adunării Parlamentare GUAM, care are loc în perioada 27 - 28 septembrie curent. Republica Moldova a deținut preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică GUAM pe parcursul anului curent, iar în cadrul evenimentului desfășurat, i-a transmis președenția Ucrainei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile