Logo Realitatea.md

Agenția Medicamentului salută inițiativa de comercializare a vaccinurilor antigripale în farmacii. Ministerul Sănătății o va analiza

13 Octombrie 2020, 19:20 // Societate

Conducerea Agenţiei Medicamentului și Dispozitivelor Medicale apreciază ca binevenită și actuală iniţiativa de comercializare a vaccinurilor antigripale în farmacii, venită luni din partea președintelui Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Ghenadie Buza. Directorul AMDM, Eremei Priseajniuc, spune că prin aceasta se va favoriza accesul liber la imunizare pentru toate persoanele, nu doar pentru cele aflate în grupurile de risc.

„În statele membre UE există acea procedura de „flu shot”, adică ai intrat într-o farmacie, ți-ai cumpărat vaccinul și l-ai administrat. Urmează să discutăm pe platforma Ministerului Sănătății”, a afirmat directorul general al AMDM, Eremei Priseajniuc pentru Publika TV.

Priseajniuc susține că nu va fi o problemă cu păstrarea acestor vaccinuri, deoarece majoritatea farmaciilor din țară sunt dotate cu utilajul necesar. Mai ales că sunt și alte preparate asemănătoare vaccinului, care se vând în farmacii, cum ar fi insulina, care are aceleași condiții de păstrare.

„Vaccinurile antigripale, în România, în farmacii sunt comercializate în jur de 200 de lei, în banii noștri. Sperăm că prin permisiunea de a comercializa aceste vaccinuri vom genera acea competiție și concurență între agenți economici, ceea ce va duce la diminuarea prețului”, a mai menționat directorul general al AMDM.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că deocamdată nu pot comenta iniţiativa. „Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu specialiștii din cadrul Agenției Medicamentului, dar și din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor analiza această inițiativă și se vor expune ulterior dacă poate fi aplicată în Republica Moldova sau nu”, a spus consilierul ministrului Sănătății, Cristina Stratulat.

În 2005, Ministerul Sănătății a interzis comercializarea vaccinurilor în farmacii.

În prezent, în Republica Moldova se asigură vaccinarea antigripală gratuită doar pentru persoanele din grupurile de risc, care reprezintă doar șapte la sută din numărul total al populației. Administrarea unui vaccin antigripal în centrele medicale private costă de la 500 de lei în sus.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile