Logo Realitatea.md

Agenția „Moldsilva” trece la Ministerul Mediului. Proiect semnat de Streleț, Munteanu și Sîrbu acum două zile, votat în prima lectură

30 Iulie 2015, 13:38 // Politica

Agenția „Moldsilva” urmează să treacă în subordine Ministerului Mediului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către deputații Alianței pentru Integrare Europeană 3. Deputații comuniști au criticat proiectul menționând că, în contextul în care unul din autorii proiectului, deputatul Valeriu Munteanu, este și candidatul Partidului Liberal la funcția de ministru al Mediului.

captură: moldsilva.gov.md

Proiectul de lege a fost propus de deputații în Parlament Valeriu Munteanu (PL), Valeriu Streleț (PLDM) și Sergiu Sârbu (PDM) și a fost înregistrat acum două zile, pe 28 iulie curent. Potrivit acestuia, Agenția „Moldsilva”, direct subordonată Guvernului, urmează a trece în subordinea Ministerului Mediului.

Deputatul comunist Sergiu Stati a dat de înțeles că, în condițiile în care Valeriu Munteanu este candidatul la funcția de ministru al Mediului, la mijloc s-ar afla un conflict de interese. Astfel, acesta a propus să fie luată o pauză, iar Valeriu Munteanu să înainteze proiectul deja în calitate de ministru, nu de deputat.

„Dumneavoastră sunteți specialist și la bomboane, și la avioane. Cred că sunteți tot așa specialist ca și doamna Fusu la pedagogie. Încercați să supuneți politic acest domeniu extrem de important”, a spus deputatul comunist. „Toată reforma Guvernului se reduce la resubordonarea Agenției „Moldsilva” de la Executiv la Ministerul Mediului. Deci, liberalii s-au dezis de procurorul european în schimbul pădurarilor europeni!”, a spus la rândul său comunistul Artur Reșetnicov.

Deputatul liberal Gheorghe Brega a sărit în apărarea colegului său, menționând că această restructurare va bate în interesele celor care au acaparat păduri ilegal. La fel, președintele PL, Mihai Ghimpu a spus că acesta este un proiect ce vine să ajusteze la standardele europene activitatea Ministerului Mediului.

„Necesitatea acestui lucru este nu doar pentru Minister, dar și pentru Republica Moldova, dacă vrem să fim eligibili pentru proiectele internaționale, iar „Moldsilva” să nu fie doar o agenție unde se taie anual un milion de metri cubi de lemn, dar se raportează doar 400 de mii de metri cubi. Vreau să-i salut pe cei care au acaparat pădurile ilegal și să le spun că vom verifica acest lucru sub aspectul legalității”, a conchis Valeriu Munteanu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 -0.3264%
USD USD 17.9087 0.1650%
RUB RUB 0.2800 0.0000%
RON RON 4.2325 -0.3109%
UAH UAH 0.6671 -0.4477%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile