Logo Realitatea.md

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează despre virusul provocat prin înțepătura țânțarilor

24 Iunie 2019, 20:45 // Life

Ploile abundente și temperaturile ridicate din această vară și prezența locurilor cu umiditatea sporită favorizează înmulțirea sporită a țânțarilor în diverse zone, inclusiv în țara noastră, fapt ce ar putea să prezinte un pericol iminent pentru sănătatea populației. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică atenționează despre infecția cu virusul West Nile care poate fi provocat prin înțepătura țânțarilor

Foto: simbol

Infecția cu virusul West Nile este o boală cu caracter zoonotic, care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Contractarea la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om. Țânțarul devine infectat în urma hrănirii cu sângele animalului bolnav. 

obabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Deși infecția poate apărea la orice vârstă, boala are un debut mai sever la persoanele cu deficiențe imune și cele cu vârsta de peste 50 ani. Manifestările clinice ale infecției sunt diverse – de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Atenție! De vigilență sporită, ce impune solicitarea asistenței medicale sau prezentarea imediată la medic, trebuie să dați dovadă în cazurile în care apar manifestări clinice alarmante, precum:

 • stare generală nesatisfăcătoare, vărsături;
 • febra ridicată (38-40 C) însoțită de durere de cap intensă;
 • dureri de gât, mușchi și articulații;
 • sensibilitate crescută la lumină.

Cum ne protejăm de țânțari?

 • Evitați locurile cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizați plimbările în timpul nocturn.
 • Utilizați substanțe chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) când sunteți în aer liber.
 • Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate.
 • Montați plase antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora.
 • Acoperiți/îndepărtați containerele cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel veți preveni înmulțirea țânțarilor care își depun ouăle în apa stătătoare.
 • Desecați acumulările de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanați subsolurile inundate din blocurile de locuit, etc. Apariția țânțarilor în apartamente este legată de înmulțirea lor în masă și în subsolurile inundate, unde apa poluată se acumulează în cantități mari.
 • Asigurați revizia sistematică a rețelelor de apeduct și canalizare, cu repararea imediată a lor și evacuarea permanentă a apei care se acumulează în subsolurile blocurilor de locuit.
 • Evacuați regulat gunoiul menajer.

 Important de reținut! Respectarea recomandărilor sus-menționate va diminua numărul populațiilor de țânțari și riscul de infectare a populației cu virusul West Nile.

Conform datelor Centrului European de prevenire și Control al Bolilor, în anul 2018 au fost raportate 1.505 cazuri de infecții cu virusul West Nile: Italia – 453, Grecia – 225, România – 216 și altele. Până în prezent, cazuri cu virusul West Nile nu a fost raportate.

Citeste tot despre: ANSP, țânțari, virusul West Nile
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile