Logo Realitatea.md

Agenția Servicii Publice, accesibilă, dar nu pentru toți?! O tânără cu dizabilități locomotorii nu a putut să ajungă la etajul 2 pentru a înregistra un SRL (VIDEO)

14 Iunie 2018, 12:13 // Societate

O tânără cu dizabilități locomotorii nu a putut să ajungă la etajul doi al clădirii unde-și are sediul Agenția pentru Servicii Publice, pentru a înregistra un SRL. Femeia spune că pentru a beneficia de acest serviciu, o persoană cu necesități locomotorii speciale trebuie să treacă prin șapte cercuri ale iadului. 

Cazul a avut loc ieri, când tânăra a mers la sediul Agenției pentru Servicii Publice din capitală, cu scopul de a-și înregistra un SRL și a aflat că pentru a beneficia de acest serviciu, trebuie să ajungă într-un birou de la etajul doi al clădirii, care nu are rampe de acces pentru cărucioare și nici un linf funcțional. 

Se înțelegem că Republica Moldova nu are nevoie de noi agenți economici?! Sau pentru a înregistra un SRL persoana cu dizabilități trebuie să treacă 7 cercuri al iadului?! Serviciu de ghișeu unic?! Reforme spuneți? Nu lucrează nici un lift. Despre rampe de acces nu mai vorbim. La telefoanele indicate pe site nimeni nu răspunde ore în șir. Chiar nu a putut fi ales un alt popas pentru Agentia Servicii Publice?! Au fost aprobate atatea legi, semnate atatea conventii pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și șanse egale... ca persoanele cu dizabilități să nu se confrunte cu astfel de situații oribile?! Cineva dintre deputați, după un forum cu societatea civilă, la care a fost ridicat subiectul accesibilității instituțiilor de stat, a spus că a telefonat la mai multe agenții, precum FISC-ul și altele, la care a fost informați că la fiecare instituție sunt amenajate, la primul etaj, un oficiu pentru deservirea persoanelor cu necesități speciale. Realitatea arată să fie alta!”, a scris Irina Revin, președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități, pe rețelele de socializare.

Mai mult, femeia susține că angajatul serviciului de pază al clădirii a vorbit cu ea grosolan și i-a spus că nu poate să o ajute cu nimic. 

După ce a reușit, totuși, să ajungă în biroul cu pricina, pe contul Irinei s-a găsit o datorie de 5 lei la stat, pe care aceasta a trebuit să o achite la filiala sectorului Rîșcani a FISC-ului. 

Am fost nevoită să urc la etajul patru al unei clădiri evident neaccesibilă. În această clădire e și Procuratura și fel de fel de agenții...”, povestește mai departe antreprenoarea. 

Epopeea, cum a numit Irina situațiile în care s-a pomenit, a continuat și azi, când femeia a avut nevoie de un serviciu de la Casa Națională de Asigurări Sociale, filiala sectorului Rîșcani.

„Până la urmă s-a coborât o doamnă foarte receptibilă care m-a ajutat cu certificatul. Mă bucur că avem în sistem oameni receptivi, care încearcă să soluționeze aceste probleme, dar aceasta nu intră în obligațile lor. Problema e că e Casa Națională de Asigurări Sociale, dar ea nu e acesibilă. Problema e că se fac hoteluri luxoase, se fac oficii fenomenale pentru instituții de stat, se oferă salarii de 40-70 de mii de lei din banii publici, directorilor instituțiilor de stat, din impozitele noastre...”, povestește Irina. 

Antreprenoarea spune că pe parcursul zilei de azi va fi nevoită să mai viziteze și alte clădiri publice din capitală și se va expune cu privire la accesibilitatea acestora.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile